NOGA U STRAŽNJICU

Kosor: Sanader je izbrisan iz HDZ-a

05.01.2010 u 01:30

Bionic
Reading

Počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sa 16 glasova za, tri protiv i dva suzdržana izbačen je iz HDZ-a, odlučilo je nakon maratonskog sastanka predsjedništvo stranke. Protiv Sanaderova izbacivanja bili su Damir Polančec, Luka Bebić i Mario Zubović, a suzdržani Bianca Matković i Petar Selem

'Nitko ne može otići, a da ostane i nitko ne može ostati, a da ode. Nakon današnje sjednice predsjedništva stranke jednoglasno je zaključeno da je jučerašnji Sanaderov sastanak bio neviđen presedan i da je unesena uznemirenost u stranku i da takav paralelizam, koji nažalost traje šest mjeseci, vodi raskolu u HDZ-u. Mi nikome, bez obzira na ime i prezime, nećemo dopustiti ponašanje koje ide na rušenje HDZ-a. Ovo ponašanje od jučer je takvo da se je dogodilo prije osam mjeseci i da je bilo tko od nas sazvao press konferenciju na ovaj način i kritizirao predsjednika stranke i vodstvo stranke, iste sekunde letio bi kroz prozor', odlučno je nakon devetosatnog zasjedanja stranke poručila HDZ-ova šefica JadrankaKosor

Bivši premijer 'šimecki' je dobio, jer je njegov jučerašnji istup protumačen kao pokušaj puča u stranci.

'Ono što se dogodilo u nedjelju može voditi ka rušenju stranke, koalicije, Vlade i u konačnici Hrvatske, jer nju trenutačno s partnerima vodi HDZ. Naprosto ne možemo dopustiti da dođe do prijevremenih izbora, jer bi to značilo zaustavljanje svih procesa na minimalno šest mjeseci.

'Sanadera otpuhala bura'

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je večerašnju odluku Predsjedništva HDZ-a o brisanju Ive Sanadera iz članstva HDZ-a rekavši da je 'Sanadera otpuhala bura'.

Pupovac je citirao narodnu izreku 'tko sije vjetar, žanje buru', dodavši da je tako i Ivu Sanadera 'otpuhala bura'.

Za Pupovca, čija je stranka koalicijski partner HDZ-a u vladi, riječ je o odluci koja ima težinu i važna je za stabilnost vlade, budući da je Ivo Sanader, ocijenio je, htio destabilizirati hrvatsku vladu.

Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor izjavio je večeras kako podupire odlučan potez predsjednice Vlade i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor o brisanju Ive Sanadera iz HDZ-a.

'Mi se ne miješamo u unutarnju stvar HDZ-a', rekao je Darinko Kosor u izjavi za Hinu dodavši kako odlučan premijerkin potez stabilizira koalicijsku Vladu u pregovorima s Europskom unijom.


Ne bismo mogli zatvoriti pregovore s EU, ne bismo se mogli koristiti novcem iz fondova, nikakve odluke se ne bi mogle donositi, a destabiliziralo bi se i financijsko tržište. Sve Sanderove izjave od jučer vodile prema prijevremenim izborima.

Stoga su veći dio Predsjedništva i predsjednici svih županijskih odbora HDZ-a jednoglasno zaključili da je Sanaderovim istupom učinjena ogromna šteta stranci i da je prekršen statut te da se prvi put preskače stranačko vodstvo i manipulira saborskim zastupnicima', kazala Kosor.

Naime, većina zastupnika koja se jučer našla uz Sanadera danas se posipala pepelom, a kako je pojasnila Kosor, većina nije ni znala koji je razlog jučerašnjeg sastanka. 'Većina je bila apsolutno izmanipulirana i većina nije ni znala gdje će ići. Rečeno im je da dođu u Zagreb i da će onda biti navođeni do mjesta sastanka gdje će saznati zašto su pozvani', rekla je Kosor

Kosorica je uvjerena da posljednja događanja u HDZ-u neće poljuljati koaliciju, a o mogućim Sanaderovim motivima nije željela nagađati.

'Ni mi ni javnost nikada nismo saznali zašto je on otišao. On se sada može vratiti u Sabor, ali je onda moralno s njegove strane da prije nego što objasni motive povratka objasni i one zbog kojih je otišao.

Nakon njegova odlaska morali smo donijeti krvave odluke poput harača. Za takve odluke ja kao predsjednica stranke moram snositi odgovornost i ne mogu dopustiti da netko drugi vuče konce', istaknula je Kosor

Na pitanje novinara koja je sudbina Luke Bebića, predsjednika Sabora,Kosor je odgovorila: 'Danas smo govorili samo o ovoj odluci, a sutra jenovi dan, što bi rekla Scarlett O'Hara.'

Na novinarsko pitanje kako bi rezimirala ulogu Ive Sanadera u HDZ-u, Kosor odgovara: 'Činjenica da su Darko Milinović, Vladimir Šeks, Ivan Šuker, Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Andrija Hebrang, Petar Čobanković i ja pristali biti predsjednica, potpredsjednici i zamjenici stranke. Činjenica da je Hebrang pristao biti predsjednički kandidat i da su svi ostali pristali biti članovi predsjedništva govori da smo poštovali njegov prijedlog i njegovu odluku. Samo po sebi to govori da smo imali poštovanje prema njemu i činjenici da je toliko godina vodio HDZ.'

Konzultacije i sastanci u HDZ-u odvijali su se od ranog jutra i tražio se način kako čovjeka koji prema statutu HDZ-a uživa titulu počasnog predsjednika stranke iz nje izbaciti, a na kraju su se 'zajedničari' odlučili na brisanje iz stranke prema članku 13 stranačkog statuta.

Iako ga je stranka otpisala, Sanader kao zastupnik izabran je na izborima i dalje od 15. ovog mjeseca može aktivirati svoj saborski mandat. Pri tome nije bitno to što više nije član stranke, jer je svoj mandat već osvojio na izborima. Tako, primjerice, u Saboru sjede i danas nezavisni Dragutin Lesar koji je na izborima upad u Sabor osvojio kao zastupnik HNS-a, ali i Zlatko Horvat koji se HNS-ova članstva odrekao u travnju, no i dalje obnaša svoju zastupničku dužnost.