ZAVODLJIVI KANDIDATI

I generali se podijelili između Ive i Milana

03.01.2010 u 09:26

Bionic
Reading

Slično kako se to radi u zemljama Latinske Amerike, predsjednički kandidati u aktualnoj kampanji licitiraju imenima generala i drugih časnika koji im daju podršku u aktualnoj predizbornoj kampanji. Ivo Josipović objavio je podršku dvadesetorice u Domovinskom ratu istaknutih vojnika, dok je njegov rival Milan Bandić ustvrdio da ga podržava cijeli Hrvatski generalski zbor i niz braniteljskih udruga

Hrvatski generalski zbor nije, međutim, još uvijek usuglasio stav oko podrške Milanu Bandiću, pa u tom svjetlu gore navedenu Bandićevu tvrdnju, izrečenu pri sučeljavanju na Novoj TV, valja držati neistinitom.

Na pitanje koje braniteljske udruge vas podržavaju, Bandić je odgovorio: 'Slušajte ovih dana, pa ćete čuti. Od Generalskog zbora na dalje. Podržava me većina branitelja ove zemlje, odnosno ponosan sam što su me poduprli.' Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić za Novi list je, pak, istaknuo da generali još nisu donijeli odluku o tome kojeg predsjedničkog kandidata će podržati.

'Definitivna odluka nije donesena. Mi za odluku moramo imati konsenzus, jer u udruzi imamo 27 generala. Ja mogu pojedinačno dati podršku Bandiću, ali mi se kao Zbor moramo oko toga usuglasiti', rekao je Krešić. Predsjednik 'generalske udruge' ne krije svoju naklonost prema Milanu Bandiću, a dijele li njegovo mišljenje i drugi generali iz udruge znat će se, kaže, »ovih dana«.

'Idemo u smjeru da podržimo Bandića, ali to nije definitivno. On je u Zagrebu braniteljima dao dignitet, zaposlio je Miodraga Demu, Mira Lacu i mnoge druge, a ja smatram da bi to mogao učiniti i na razini države', rekao je Krešić.

General Ivan Tolj, član Generalskog zbora kojeg smo također kontaktirali, na pitanje o podršci predsjedničkim kandidatima odgovorio je vrlo kratko: 'Uopće nisam u tom filmu; nisam o tome razmišljao'.

Za razliku od generala iz spomenute udruge, Bandića zasigurno podržava cijeli niz bivših visokorangiranih vojnika koji su ratovali u sastavu Hrvatskog vijeća obrane. Tu su generali Mario Bradara i Ilija Nakić, kao i pukovnik Ivica Budimir, predsjednik Udruge specijalne policije HB-a Zoran Jurić, brigadir Josip Duspara i drugi.

Podršku njegovoj kandidaturi dao je također cijeli niz dragovoljačkih udruga, uglavnom onih koje djeluju na području Zagreba, ali i onih iz drugih dijelova Hrvatske – primjerice iz Gospića. Za prikupljanje braniteljske podrške u Bandićevom stožeru bili su zaduženi Miro Laco, Miodrag Demo, Mirko Ljubičić Šveps te Ratko Dragović Klek iz zagrebačkog Zbora braniteljskih udruga.

'Koliko ja znam, Generalski zbor uskor će Bandiću dati potporu, rekao je Miodrag Demo. Kao najbitniju istaknuo je tezu da 'Hrvatska vojska podržava našeg budućeg predsjednika'.

'Josipovića su podržali generali bez vojske. Bandića podržava 250 tisuća branitelja i stotine udruga. Nas je podržalo 140 udruga hrvatskih branitelja. Ukupno će Milana podržati 95 posto hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji', tvrdi Demo.

Predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića javno je, pak, podržalo 20 istaknutih sudionika Domovinskog rata, među kojima i generali Antun Tus, Petar Stipetić, Martin Špegelj, Rahim Ademi i Nojko Marinković, zapovjednik obrane Dubrovnika. Primjer Rahima Ademija reći će sve o 'jagmi' predsjedničkih kandidata za podrškom vojnika.

'Mene su kontaktirali i iz stožera Milana Bandića i tražili su moju podršku, ali ja sam svoj glas odlučio dati Josipoviću. Nisam više djelatna vojna osoba te sam pristao izjasniti se, jer mislim da Josipović ima sve kvalitete za vođenje Hrvatske. Želim da pravna država napokon profunkcionira, a ne da svatko u ovoj zemlji može raditi što hoće', kaže Ademi.