POTROŠIO 32.000 KUNA

Mesić do Beča putovao Vladinim avionom

01.01.2010 u 21:17

Bionic
Reading

Ukupna cijena sata leta Vladina aviona iznosi 4320 dolara. Sat i pol do Beča i natrag stajao je oko 32 tisuće kuna

Predsjednik Stjepan Mesić i supruga Milka u petak su na poziv austrijskog predsjednika dr. Heinza Fishera i njegove supruge Margit Fischer bili gosti na tradicionalnom koncertu bečkih filharmoničara.

Karte za Novogodišnji koncert, koje se inače čekaju godinama, osigurao je austrijski predsjednik koji se već nekoliko puta neformalno družio s našim predsjednikom.

Za odlazak u Beč, šef države Mesić i supruga Milka, koristili su službeni zrakoplov Vlade RH-a. Let do Beča s luksuznim Challengerom 612, sa 14 putničkih mjesta, trajao je manje od 45 minuta. Prema podacima, objavljenim u medijima, vladin Challenger CL-604 troši oko 1100 kilograma kerozina za sat leta. Računica kaže da je za posjet koncertu i let natrag potrošeno oko 1650 litara goriva.

Inače, ukupna cijena sata leta vladinog aviona, prema službenim podacima, iznosi 4320 dolara. Sat i pol do Beča i natrag stajao je 6480 dolara ili oko 32 tisuće kuna. Teško je sada procijeniti bi li korištenje redovne avionske linije ili barem tri službena automobila bilo jeftinije, ali bi svakako, u doba recesije, bilo prihvatljivije.

U pratnji predsjedničkog para bilo je osiguranje i službena fotografkinja Ureda predsjednika.

Predsjednik Mesić je i za posjete Beču 2008. godine bio na koncertu poznatog violinista Gideona Kremera, a 2006. godine bio je na koncertu Bečke državne opere u Lisinskom. Mesić je također i dugogodišnji pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri.

Kako doznajemo, u Uredu predsjednika tijekom pripreme posjeta dogovoreno je da neće biti razmjene poklona. Nakon koncerta predsjednički parovi bili na svečanom ručku. Predsjednik Mesić i supruga Milka potom su se, u večernjim satim, vladinim avionom vratili u Zagreb.