RAVNATELJ POLICIJE GRBIĆ

'Čekamo od Austrijanaca dokumentaciju za Hypo'

31.12.2009 u 15:21

Bionic
Reading

'Vrlo je izvjesno da će određena dokumentacija stići putem međunarodne pravne pomoći i da ćemo, nakon što Državno odvjetništvo razmotri dokumentaciju, u dogovoru s njima poduzeti potrebne aktivnosti', kazao je za Novi list Oliver Grbić, glavni ravnatelj policije

'U Ravnateljstvu policije vrlo pomno pratimo slučaj Hypo banke i ono što se događa pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu. Zasad još nismo dobili nikakve konkretne dokumente. Međutim, vrlo je izvjesno da će određena dokumentacija stići putem međunarodne pravne pomoći i da ćemo, nakon što Državno odvjetništvo razmotri dokumentaciju, u dogovoru s njima poduzeti potrebne aktivnosti', kazao je Grbić.


Osvrnuo se ravnatelj policije i na afere u Croatia osiguranju, HAC-u, HŽ-u, Podravci i istaknuo da stav policije o nultoj toleranciji na korupciju nije samo deklarativan, već i stvaran.

'U Hrvatskoj je trenutno u tijeku snažan proces borbe protiv korupcije, pa i organiziranog kriminala. U prilog tome govore brojne obrade provedene proteklih nekoliko mjeseci, a koje se redom odnose na velike korupcijske afere. I s aferom u Croatia osiguranju dogodit će se ono što se dogodilo sa svim prethodnim koje su spominjane u javnosti, a to je da će biti pomno istražena od strane policije i Državnog odvjetništva. Ovog trenutka teško je reći hoćemo li utvrditi elemente kaznenih djela te počinitelje tih kaznenih djela, ali da ćemo sve detaljno provjeriti, mogu u potpunosti garantirati.

Naš stav nulte tolerancije na korupciju nije samo deklarativan, već i stvaran, tako da ne dolazi u obzir da se zanemari ijedna informacija o mogućim zlouporabama i korupciji. Vjerujem da je hrvatska javnost to već i prepoznala u nizu uspješno dovršenih obrada poput onih u HAC-u, HŽ-u, Podravci, HEP-u i drugima', istaknuo je Grbić.

Kaže da učinkovita borba protiv korupcije 'ne bi bila moguća bez snažne i transparentne podrške Vlade Republike Hrvatske, ali i bez izuzetno dobre suradnje kakvu policija ima s Državnim odvjetništvom'.

HRVATSKA SPADA U SIGURNE ZEMLJE

'Hrvatska sasvim sigurno spada u izuzetno sigurne zemlje. Prije svega ako uzmemo globalno, jer nije opterećena problemom terorizma koji je najznačajniji sigurnosni problem u većini razvijenih zemalja, posebno svjetskih sila. S druge pak strane Hrvatska ima trendove kriminaliteta kakvi su prisutni u većini europskih država.

Ove godine prvi puta u hrvatskoj povijesti provedeno je veliko nacionalno istraživanje javnog mijenja o percepciji sigurnosti građana. Rezultati istraživanja javnog mnijenja govore o visokom stupnju povjerenja građana u policiju te o visokoj razini osjećaja sigurnosti. Čak 93 posto građana osjeća se sigurno kad se nalaze noću sami u svom stanu ili kući, odnosno 86 posto kada se noću sami kreću po susjedstvu', tvrdi Grbić te dodaje da je povjerenje građana u policiju na drugom mjestu poslije vojske, a prije prosvjete, zdravstva, socijalne skrbi i ostalih institucija.


Pohvalio se podatkom da je u 2009. godini zabilježeno 35 posto manje ubojstava nego prethodne godine. 'Podatak koji možda nije poznat javnosti jest da su ove godine u Hrvatskoj izvršena 42 ubojstva, što je u odnosu na 64 prošlogodišnja za 35 posto manje. Važnost ovog podatka bit će još jasnija ako kažem da smo početkom desetljeća u Hrvatskoj bili na prosječno sto ubojstava godišnje. Ove godine u Hrvatskoj nije se dogodilo nijedno tzv. mafijaško ubojstvo, što naravno ne znači da smo zaboravili na neka neriješena mafijaška ubojstva iz prošlosti, poput likvidacije Davora Zečevića ili Tripe Penavića', kaže Grbić.

Kaže da su uhićenja pripadnika Specijalne policije zbog ratnog zločina u Gruborima ljudima u policiji teško pala:
'Na takvim slučajevima nije lako raditi, prije svega zato što oni mogu baciti krivo svjetlo na ulogu i značaj Specijalne policije u Domovinskom ratu. Antiteroristička jedinica Lučko jedna je od najelitnijih policijskih postrojbi u Republici Hrvatskoj i ratni zločin u Gruborima ne smije umanjiti važnost te jedinice. Zločin koji su počinili pojedinci ne može osporiti činjenicu da su stotine pripadnika te jedinice pravi heroji Domovinskog rata.'

Oliver Grbić posebice je pohvalio suradnju s policijama susjednih zemelja. Ta se suradnja pokazala ključnom u slučaju likvidacije Ive Pukanića

'Policija, odnosno MUP, nije otok za sebe i u tom smislu dijeli sudbinu cijelog hrvatskog društva. Usto i mi kod proračunskog planiranja želimo biti društveno odgovorni, a ne polaziti s tezom da su samo naši prioriteti u Hrvatskoj najvažniji. One potrebe Ministarstva i policije koje ne uspijevamo riješiti kroz proračunska sredstva jako dobro rješavamo kroz brojne međunarodne projekte. Ministarstvo je dosad iz predpristupnih fondova iskoristilo 30 milijuna eura za tehničku opremu za policije, a ukupna vrijednost tih projekata bila je 50 milijuna eura.

Međunarodna suradnja, prije svega s državama u regiji, iznimno je dobra i u osobnom sam i stalnom kontaktu sa svojim kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i drugima. Naravno, osim nas šefova, policija dobro se surađuje i na operativnoj razini, iako očekujem da će se i ta suradnja u narednoj godini još više unaprijediti, budući da se pripremamo za slanje policijskih časnika za vezu u nekoliko država u regiji', zaključuje Grbić.