Hrvatska JOŠ SAMO PAR DANA

'Josipović i Bandić moraju objaviti imena donatora!'

Državno izborno povjerenstvo (DIP) predsjedničke je kandidate Ivu Josipovića i Milana Bandića danas podsjetilo na zakonsku obvezu da mu najkasnije sedam dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora dostave prijevremena izvješća o visini i izvorima novca koji su prikupili za financiranje predizborne kampanje

DIP u priopćenju napominje da će se u nedjelju, 10. siječnja za predsjednika Republike u drugom izbornom krugu natjecati SDP-ov kandidat Ivo Josipović i nezavisni kandidat Milan Bandić, koje poziva da, kao što su to učinili u prvom krugu, prijevremeno izvješće o troškovima kampanje dostave i za drugi krug.

'Slijedom navedenoga, pozivamo vas da Povjerenstvu dostavite dopunu prijevremenog izvješća o visini i izvorima sredstava prikupljenima za troškove izborne promidžbe što je moguće prije, a najkasnije do 3. siječnja 2010.', kažu u DIP-u.

Napominju da obrazac spomenutog izvješća, koje su dostavili izbornim stožerima predsjedničkih kandidata, nije obvezatan i da ga kandidati mogu i ne moraju koristiti, ali i ističu da u svom izvješću moraju navesti 'barem onaj minimum sadržaja na koji upućuje obrazac Državnog izbornog povjerenstva'. To, ističu u DIP-u, u svakom slučaju obuhvaća podatke o izvorima sredstava - dakle ime i prezime, odnosno naziv tvrtke i sjedište darovatelja - zajedno s iznosom donacije.

'Transparentnost i provjerljivost financiranja konkretne izborne promidžbe zahtijeva da se odmah i na siguran način javnost izvijesti o svim izvorima prikupljenih sredstava (o donacijama) te da javnost može, isto tako, odmah i na siguran način steći saznanja o istinitosti takvog izvješća', zaključuje u priopćenju predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još