RECESIJA

Ove sezone manje Hrvata na skijanju

31.12.2009 u 10:17

Bionic
Reading

Odmah nakon Nove godine, u subotu 2. siječnja, kreće velika 'seoba Hrvata' na snježne staze. Naime, hrvatski skijaški egzodus tek što nije krenuo, iako ove godine s nešto slabijim odazivom skijaša – što zbog recesije, što zbog toga jer takozvani skijaški tjedan pada u termin još uvijek visokih novogodišnjih cijena

Prema procjenama Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA), ove će godine na snijeg barem oko deset posto manje ljubitelja skijanja, piše Novi list.

'U sljedećih 15-ak dana na skijanje bi moglo otići oko 100 tisuća hrvatskih ljubitelja snijega, dakle nešto manje nego prijašnjih godina. Kod nas u Kompasu je ovisno o zemlji zabilježen pad prodaje skijaških aranžmana od 5 do 10 posto. Za Italiju smo prodali otprilike isti broj aranžmana, francuske destinacije su čak išle i malo bolje, dok smo u Austriji imali pad od desetak posto, jer je Austrija definitivno najskuplja destinacija. U slučaju boljih hotela razlike su i do trideset posto u odnosu na, primjerice, Italiju', kazao je Ivan Pukšar, direktor zagrebačkog Kompasa. Dok Austrija prednjači po cijenama, a gosti ondje ionako uglavnom odsjedaju u hotelima koji su skuplji od apartmana, u Italiji i Francuskoj agencije su dijelom uspjele s hotelijerima dogovoriti cijene na razini prošlogodišnjih.

U Kompasu navode da je od talijanskih skijališta i dalje broj jedan Kronplatz, potom su tražena skijališta San Martino di Castrozza i La Villa, u Austriji su uz Bad Kleinkirchheim i Nassfeld bili traženi i Matrei ili Katschberg, a od Francuskih Val Thorens, koji je zbog cijena od oko 2.500 do 3.000 kuna posebno zanimljiv mladima. Skijališta u BiH ove godine, unatoč povoljnijim cijenama, nisu toliko aktualna. Kako doznajemo, četveročlana obitelj u privatnom smještaju ove godine nije mogla proći ispod 10 tisuća kuna, dok se u slučaju hotelskog smještaja govori o 15 tisuća kuna i više.

'To su otprilike cijene ove godine, uz što je posebno do izražaja došlo plaćanje na kartice beskamatno na 6 do 12 mjeseci. Na kartice otpada osamdesetak posto prodanih skijaških aranžmana. Uz to je primjetno iznajmljivanje opreme ili korištenje stare', kaže Ivan Pukšar.

S obzirom na visoke cijene, dio skijaša je ipak odgodio skijanje za tjedan dana, a čak se i dio obitelji sa školskom djecom odlučio na skijanje od 9. siječnja, kada škola već počinje. Poruka je to Ministarstvu obrazovanja da barem iduće godine produlji praznike, kažu u agencijama.