PROLJETNA REKONSTRUKCIJA

Odlaze Kalmeta i Matković?

30.12.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor do proljeća će najvjerojatnije provesti rekonstrukciju Vlade, no ona neće biti tako opsežna kako su to bombastično najavili pojedini mediji, piše Jutarnji list

Promjene u Vladi mogle bi uslijediti nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u, koji se najavljuju za veljaču. Kako sada stvari stoje, one će najvjerojatnije obuhvatiti samo pojedine ministre iz HDZ-ove kvote, dok ministri iz drugih stranaka zasad mogu mirno spavati.

Po svemu sudeći, Vladu bi mogli napustiti Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, i Bianca Matković, ministrica bez portfelja. Nije tajna da bi se premijerka najradije riješila i Kalmete i Matković: Kalmete zbog brojnih afera koje se vezuju uz njegov resor, zbog čega se, uostalom, nedavno i branio u Saboru, a Matković zbog njezine bliskosti s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

Prema neslužbenim informacijama, može se očekivati da će Kalmeta, kako je Jutarnji list već pisao, uskoro sam podnijeti ostavku. Takav rasplet događaja sa svemoćnim ministrom za premijerku bi predstavljao i najelegantniji izlaz jer bi pokušaj njegove smjene dodatno destabilizirao HDZ, budući da stranačka baza u Lici i Dalmaciji praktično jednoglasno stoji iza Kalmete. Naznake takvog raspleta ovih su dana došle i iz samog HDZ-a, kada se dio stranačke baze, nakon nesreće na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, otvoreno pobunio zbog najava da bi Kalmeta mogao biti smijenjen. Istodobno, iz redova tih HDZ-ovaca stizali su i signali da bi stranka mogla prihvatiti Kalmetin odlazak, ali uz uvjet da on sam ode. I sam Kalmeta u svojim je posljednjim intervjuima davao do znanja da mu nedostaje rodni Zadar.

Sličan rasplet događaja izgledan je i s Biancom Matković, koja je u Banskim dvorima formalno zadužena za europske integracije. Budući da se pregovori s EU-om bliže kraju, njihov se završetak očekuje do ljeta 2010, ministrica bez portfelja mogla bi također otići, uz obrazloženje da je njezin posao u Vladi završen. Za odlazak Biance Matković postoje i osobni razlog - u javnost su već procurile informacije o tome da ona i premijerka teško surađuju.

'Nije tajna da bi se premijerka najradije riješila Kalmete i Matković, no nikakva odluka o tome još nije donesena. Kod takvih odluka uvijek se mora voditi računa o stranačkoj bazi i njezinim stavovima', kaže jedan sugovornik iz Vlade, koji je želio ostati anoniman.

Za razliku od Kalmete i Matković, odlazak drugih ministara o kojima se kalkulira u medijima, poput Branka Vukelića, ministra obrane, u ovom je trenutku manje izgledan. Sam Vukelić, koji se još uvijek oporavlja od srčanog udara, u nedavnom je intervjuu za Jutarnji list kazao da će se nakon Nove godine vratiti na posao i da ostaje u politici. To, naravno, ne isključuje mogućnost da i on napusti Vladu u nekoj budućoj rekonstrukciji, uz izgovor da to radi iz zdravstvenih razloga. Ipak, upućeni kažu da bi Kosor za tako nešto, kao i u Kalmetinu slučaju, morala dobiti suglasnost stranačke baze budući da se radi o ministru iza kojeg stoji Karlovačka županija, jedna od HDZ-ovih utvrda.

Inače, u Vladi nam danas nisu službeno htjeli komentirati najave rekonstrukcije Vlade. Kazali su jedino da se radi o spekulacijama te da nikakva odluka o tome nije donesena.