Hrvatska SVE VIŠE PODRŠKE SDP-OVCU

Kosoričini partneri za Josipovića

  • Autor: Maja Šurina
  • 29.12.2009 15:26:25
  • 29.12.2009 14:26:00

Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora HDZ-ovi koalicijski partneri odlučili su ispuniti svoje obećanje i konačno se izjasniti kojeg će od preostalih predsjedničkih kandidata podržati. Prema njihovim riječima, većini je ipak draži Ivo Josipović

Ako bi se zbilja prihvatila ideja našeg kolumnista Nenada Zakošeka, koji je predložio da predsjednika države bira parlament, SDP-ov kandidat Ivo Josipović najvjerojatnije bi dobio potporu Sabora. Osim matičnog mu SDP-a, podršku bi dobio i od HNS-a, IDS-a, HSU-a, HDZ-ovih koalicijskih partnera HSLS-a i SDSS-a, najvjerojatnije dijela ostalih manjinaca, a nije isključeno da bi i poneki HDZ-ovac ogorčen Bandićevom politikom u Zagrebu dignuo ruku za Josipovića. No dok je potpora SDP-u bliskih HNS-a i IDS-a očekivana, stavovi HDZ-ovih koalicijskih partnera puno govore o samom odnosu unutar koalicije.

Iako su u prvom krugu izbora šutjeli, koalicijski partneri konačno su progovorili o svojim favoritima, no prevelikih iznenađenja u njihovom odabiru nema. Liberalnom HSLS-u tako i tako je bliži Josipović pa nije ni čudo da je to njihov odabir. 'Smatram da svaka politička stranka u drugom krugu izbora mora biti opredijeljena. Između dva ponuđena kandidata izabrali smo Josipovića jer smatramo da je on bolji. Zašto točno HSLS smatra da je Josipović bolji, ne želim otkriti jer smatram da bi to bilo miješanje u političku kampanju', objasnio nam je svoj stav šef stranke Darinko Kosor.

Neposlušan prema neopredijeljenom HDZ-u bit će, čini se, i SDSS. Milorad Pupovac kaže da će stranačkom rukovodstvu predložiti da se podrži Josipovića, a onda će vrh stranke odlučiti na koji će način ta podrška biti iskazana. 'Što se tiče suradnje s kandidatima u manjinskim temama, ona je uvijek bila pohvalna i solidna. Bandić je po tom pitanju uvijek bio u redu i u Zagrebu je kao gradonačelnik uvijek podržavao jačanje manjinske politike. No smatram da za interese građana i Hrvatske Josipović nudi više i bolje odgovore', kazao je Pupovac.

Zelena lista za Josipovića

Zelena lista, u priopćenju, ocjenjuje kako Josipovićevo isticanje pravednosti "ulijeva nadu da će se kao predsjednik zalagati za donošenje zakona koji će zaustaviti raslojavanje društva, da će se zalagati za ravnomjeran i održiv razvoj Hrvatske na putu u EU te da će smoći snage suprotstaviti se lošim, manjkavim, pa i zlonamjernim zakonima poput onoga o golf igralištima, o GMO-u, o vodi ili potpuno zaostaloj energetskoj strategiji Hrvatske".

Zelena lista "zgrožena" je činjenicom da je gotovo 300 tisuća građana Hrvatske i BiH dalo svoj glas Milanu Bandiću.

"Stotine tisuća nasjele su ili svjesno podržale jeftinu retoriku, prozirne trikove i besmislena obećanja čovjeka koji već deset godina sustavno razara Zagreb, nekoć žarište industrije i urbane kulture - nazivajući to izgradnjom i napretkom", stoji uz ostalo u priopćenju Zelene liste. (Hina/tportal)

Dok su SDSS i HSLS po pitanju odabira bili transparentni, HDZ-u vječito vjeran HSS odlučio je nastaviti šutjeti. Iz stranke nam je samo kratko priopćeno: 'HSS se kao i u prvom krugu neće opredijeliti ni za jednog kandidata.' Bez konkretnog odgovora ostali smo i kod ostalih manjina, a šef saborskog Kluba zastupnika manjina Deneš Šoja kaže: 'U Klubu nismo imali nikakav sastanak. Koliko ja znam, kao Klub nećemo zajednički podržati nijednog kandidata i mislim da će to ovisiti o svakom zastupniku individualno.'

Dok je HSS odlučio držati stranu HDZ-u, HSLS-ov predsjednik Kosor i SDSS-ov predsjednik Pupovac ne vide ništa sporno u tome što će njihove stranke biti kontra 'zajedničarima'. 'Podrška kandidatu nije stvar koalicijskog ugovora. Iz poštovanja prema HDZ-u kao koalicijskom partneru u prvom smo krugu ostali neopredijeljeni. Bili smo korektni prema partneru i nismo htjeli nikoga podržati. Zapravo mi je žao što Hebrang nije ušao u drugi krug jer bi tada došlo do borbe ljevice i desnice i sve bi bilo transparentnije', mišljenje je Darinka Kosora.

Pupovac podsjeća da je SDSS i na izborima 2005. bio kontra HDZ-a, jer su tada podržali aktualnog predsjednika Mesića, a ne tadašnju kandidatkinju za predsjednicu Jadranku Kosor. 'Kao što je poznato, HDZ i SDSS imaju različit stav u nizu stvari i tako je bilo i na prošlim predsjedničkim izborima. Mi smo samostalni i ostat ćemo samostalni. Nećemo ostati suzdržani i neopredijeljeni i u drugom krugu', zaključio je Pupovac.

Među Josipovićeve navijače ubacili su se i bivši koalicijski partneri - penzići - točnije Hrvatska stranka umirovljenika čije je predsjedništvo danas, nakon konzultacija s terenom, odlučilo podržati SDP-ovog kandidata. 'Josipović predstavlja naš vrijednosni sustav, spreman je braniti višestranačje i stranački pluralizam, vjerujemo da će biti dobar sugovornik te kao moralni autoritet zastupati interese umirovljenika i obespravljenih', rekao nam je šef HSU-a Silvano Hrelja.

Podrška Josipoviću pogotovo je zanimljiva kada se uzme u obzir da je Bandić na izborima za zagrebačkog gradonačelnika bio kandidat koalicije SDP-a i HSU-a. 'Ne bih govorio ništa loše o Bandiću i želim mu svu sreću, no mišljenje je većine našeg biračkog tijela da Josipović više zaslužuje poziciju predsjednika', zaključio je Hrelja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još