PANČIĆ OSNIVA 'NOVI SDP'

Raskol u SDP-u zbog Bandića

29.12.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Najbliži Bandićevi suradnici, među kojima je i SDP-ovac Ivica Pančić, intenzivno rade na osnivanju nove socijaldemokratske stranke koja bi u sljedeća tri tjedna trebala pustiti korijene u cijeloj državi

Saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić, najpoznatiji po govorima o korupcijskim aferama, u čemu mu je često pomagala ružičasta plišana hobotnica, potvrdio je za tportal.hr da se ovih dana intenzivno radi na osnivanju nove stranke koja bi trebala biti nešto kao 'pravi SDP'.

'Socijaldemokracija kroz SDP ne funkcionira'

'Da, formira se inicijativni odbor koji bi u sljedećih nekoliko tjedana trebao izaći s odlukom o osnivanju nove socijaldemokratske stranke kojoj je cilj pokriti čitavu državu. Ići će se na osnivanje inicijativnih skupina po županijama, tako da dobijemo uistinu kvalitetnu stranku već u startu', rekao je Pančić.

Osim osnovne želje za moći te želje za svojim mjestom pod političkim suncem, Pančić objašnjava da osnivaju novu stranku 'zbog atmosfere nesnošljivosti i nepovjerenja koja vlada u SDP-u, a koju stvara dio stranačkog vrha'.

'To se najbolje moglo vidjeti u pismu prepunom uvredljivog etiketiranja u kojem se najavljuje obračun sa stranačkim neistomišljenicima. To nije socijaldemokracija koju smo stvarali, i odlučeno je da se hrvatskim građanima ponudi nešto novo', ističe Pančić koji očekuje da će nakon osnivanja stranke osnovati i klub saborskih zastupnika. Očito je u skupini osnivača te nove stranke, osim Pančića, još nekoliko saborskih zastupnika.

Milanović nastavlja 'politiku suzdržanosti'

'U ovom trenutku s nekim ljudima se razgovara, a neki tek razmišljaju, tako da ne bih nikome činio medvjeđu uslugu i imenovao ih, a cilj je da se formira klub zastupnika u Saboru i klub vijećnika u Gradskoj skupštini', kaže Pančić i otkriva da je zasad sigurnih desetak ljudi za novu stranku.

Osnivanje još bezimene stranke navodno je potaknuo predsjednički kandidat Milan Bandić. Kako na Pantovčaku ne smije biti stranački opredijeljen, do drugog kruga izbora 10. siječnja neće se znati hoće li Bandić možda postati šef 'novog SDP-a'.

Među njegovim članovima trebala bi biti gradska zastupnica i bivša saborska zastupnica te tajnica zagrebačkog SDP-a Jelena PavičićVukičević. Na pitanje kada će Pančić službeno istupiti iz SDP-a, rekao je: 'To je sada samo tehničko pitanje.'

Upitan kako komentira osnivanje stranke i Pančićevu izjavu da se socijaldemokracija kroz SDP ne ispunjava, šef SDP-a Zoran Milanović rekao je: 'Socijaldemokracija funkcionira. Samo to ću reći. Hvala.'