BETONIRANJE RIJEKE LIKE

Zastara nastupa u kolovozu

07.01.2009 u 09:53

Bionic
Reading

U Ministarstvu graditeljstva lopticu su prebacili na Ministarstvo vodnog gospodarstva koje su proglasili mjerodavnim za rješavanje slučaja, a u tom Ministarstvu danas ne znaju tko treba što činiti

Ne postupi li po rješenjima Državne vodopravne i Građevinske inspekcije i ne sanira li šezdesetak metara zabetonirane desne obale rijeke Like u selu Bilaj, učinit će to mjerodavna državna tijela o njegovu trošku i to najkasnije do kraja 2008. godine– otprilike tako glasio je posljednji odgovor što smo ga, pišući o rijeci Lici u koju je, na svoju ruku, bespravno i ilegalno, 'ušao' gospićki građevinski poduzetnik Joso Mraović, dobili u Državnoj vodopravnoj inspekciji prije više od pola godine, piše Novi list

Problematični samozvani Lički Tuđman u kolovozu 2008. godine, naime, čvrsto odlučan da sebi i svojoj obitelji sagradi privatnu plažu na zaštićenom državnom prirodnom dobru, zabetonirao je obalu rijeke koju je prethodno minirao, prekopao rovokopačem i produbio je.

Pretposljednjeg dana godine ispod bilajskog mosta, praktički u Mraovićevu dvorištu, stanje je nepromijenjeno. Nabujala Lika prekrila je beton, ali se ispod vode jasno vidi Mraovićevih ruku djelo. Dogodilo se, dakle, nije ništa. Mraović je odmah dao do znanja kako smatra da nije učinio niša nedpušteno, pa mu ne pada na pamet vraćati obalu i tok rijeke u prvobitno stanje, ali ni država do dana današnjega nije učinila ništa. Štoviše, ne zna ni kad će i hoće li ikada.

Niti tko će to učiniti. U Ministarstvu graditeljstva lopticu su prebacili na Ministarstvo vodnog gospodarstva koje su proglasili mjerodavnim za rješavanje slučaja, a u tom Ministarstvu, pak, iako su nam svojevremeno odgovorili kako će upravo ono postupiti po rješenju Vodopravne inspekcije, koja i funkcionira kao sastavni dio Ministarstva, danas ne znaju tko treba što činiti.

Iz Vodopravne inspekcije zatraženo je mišljenje pravnih stručnjaka koji trebaju dati odgovor tko je nadležan za postupanje po rješenju o uklanjanju bespravno sagrađenog objekta. Očekivali su ga tijekom prosinca, ali nažalost nije stiglo, pa se nadaju kako će ga dobiti tijekom siječnja i potom sve staviti u proceduru: sačiniti troškovnik projekta sanacije, odabrati izvođača radova i krenuti u rušenje objekta, rekao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Hoće li, dakle, i kada rijeka Lika u Mraovićevu dvorištu poprimiti prvotni izgled, ali i tok u Hrvatskoj niti nakon godine i pet mjeseci, kada se ekocid dogodio, nitko ne zna. Aktualna rješenja u uklanjanju bespravnog objekta pravovaljana su punih deset godina i država ima upravo toliki rok za postupanje po njima. Ne učini li to tijekom navedenog razdoblja, donosi se novo identično rješenje s istim rokom postupanja i, hipotetski, postojo mogućnost da se čitav slučaj odugovlači unedogled.

Istovremeno, na gospićkom Prekršajnom i Općinskom sudu vode se i sporovi u istom slučaju, a prema prijavama Vodopravne i Građevinske inspekcije, odnosno optužnom prijedlogu Državnog odvjetništva u Gospiću.
Na Općinskom sudu stvar se nije pomakla s mrtve točke. Iako je Državno odvjetništvo još u kolovozu prošle godine podnijelo optužni prijedlog zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 252, stavak 2. Kaznenog zakona (bespravna gradnja u dijelu koje proglašeno zaštićenom prirodom ili područjem od posebnog interesa za državu), a u međuvremenu dostavilo i požurnicu, glavna rasprava uopće nije sazvana.

Na Prekršajnom sudu, pak, kod dvije se sutkinje vode se dva postupka za isto djelo, jedan po prijavi Vodopravne, a drugi Građevinske inspekcije....Važno je reći kako u kolovozu oba postupka padaju u zastaru iako ovaj potonji nije niti započeo, a u prvom je održano jedno ročište.