Hrvatska KARMINE U HEBRANGOVOM STOŽERU

Jesu li se HDZ-ovci naprijed pripremili na poraz?

Je li Hebrang doživio izborni neuspjeh zbog afera ministara svoje stranke, svojih nesmotrenih izjava ili nečeg trećeg prepuštamo analitičarima, no činjenica je da je u njegovom stožeru nakon zatvaranja birališta sve mirisalo na poraz i prije prvih neslužbenih rezultata

Davor Pongračić/CROPIX
'Ljudi u crnom'
Te su se večeri u Hebrangovom stožeru nacrtali gotovo svi HDZ-ovi ministri na čelu s predsjednicom stranke i premijerkom Jadrankom Kosor. No, višu bi koristi svome kandidatu napravili da se nisu pojavili tamo još jednom podsjetivši birače kako je Hebrang kandidat stranke koja grca pod teretom afera. Mogu li Hebrangu dići rejting ministar Božidar Kalmeta, među narodom omraženi Ivan Šuker ili pak ministrica bez portfelja, za koju nitko zapravo ne zna čime se bavi, Bianca Matković? Još je samo falilo da se pojavi Damir Polančc i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Znakovito je da su se HDZ-ovci te večeri odlučili odjenuti mahom u crno. Dobro, ili tamno sivu varijantu. Jadranka u crnom, Šuker, Matković, Jarnjak, Hebrang... Iako su se nakon prvih rezultata izbora trudili zadržati optimizam, skup u HDZ-u nalikovao je karminama.

I atmosfera je bila sprovodna. Iako se okupilo ponešto HDZ-ovog podmlatka, od početka večeri bilo je očito da se u stožer nije došlo slaviti. Jedina razlika između karmina i Hebrangovog stožera te večeri bila je trpeza. Naime na karminama se ožalošćeni obično dobro najedu. U stožeru se 'gostilo bobi štapićima, čipsom, domaćicama i čajnim kolutićima. Da, i srećom nije nitko umro. Osim možda Hebrangovih predsjedničkih ambicija.

Otužnu atmosferu nisu se ni trudili podići estradnjaci koji su se tamo pojavili. A glavni akter priče Andrija Hebrang zajedno s Jadrankom i ostalim članovima predsjedništva HDZ-a, nakon kratkih izjava za novinare, poput sramežljive dame, povukao se u gornje odaje zgrade HDZ-a.

HDZ-ovci su očito vidjevši prve izlazne ankete, dva sata u izbornoj večeri vječali kako poraz u očima javnosti umanjiti. I odluka je pala. Za poraz su se okrivili ostali kandidati desnice. Oni su svojim kandidaturama, 'bezobrazno', uzeli dio kolača desnog biračkog tijela Hebrangu.
Lucija Bušić / tportal.hr
Meni u stožeru

A on se cijelu večer pozivao upravo na desne birače. Iako su oni najvjerojatnije davno digli ruke od HDZ-a i Andrije Hebranga. Iako se može pohvaliti odličnom ulogom u domovinskom ratu i lavovskim poslom pri organizaciji ratnog saniteta, Hebrang je glasove desnice, zajedno s HDZ-om počeo gubiti 2000. godine. Kaže da mu je osim Dragana Primorca i Nadana Vidoševića, Miroslav Tuđman kandidaturom preoteo dio glasova. Zašto li on misli da je isti glasač spreman svoj glas dati njemu i Tuđmanu, kad je upravo ovaj, današnji HDZ prednjačio u detuđmanizaciji. Od Franje Tuđmana u HDZ-u nije ostalo gotovo ništa.

Misli li Hebrang da je glasače političke desnice on i HDZ mogao osvojiti izručivanjem generala Haškom sudu, sumanutim traženjem topničkih dnevnika, ili uhićenjem pomoćnika generala Markača Željka Sačića za ratni zločin u Gruborima?

Iako je Andrija Hebrang vodio korektnu kampanju, koji je začinio prozivkama na račun 'HDZ-ovih otpadnika' kako naziva Vidoševića i Primorca, te je nevjerojatno ali istinito, ispao kao kandidat s najboljim smislom za humor, njegove konkretne poteze, ali i činjenicu da je dio vladajuće stranke, glasači mu nisu mogli oprostiti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još