KOSOR DAN POSLIJE

'Unatoč Hebrangovom porazu rejting stranke ne pada'

28.12.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je danas kako ne očekuje da će Hebrangov izborni poraz dovesti do raslojavanja u HDZ-u, a smatra da je riječ o jako dobrom rezultatu, s obzirom da je nekoliko kandidata uzimalo glasove iz prostora HDZ-a.

'U tom kontekstu, ovo je izvrstan rezultat. Taj rezultat potvrdio je da rejting stranke ne pada i da smo se u posljednjih nekoliko mjeseci osnažili i da treba zajedno raditi', rekla je Kosor na godišnjem prijamu za novinare.

Podsjetila je da je i sama 2005. bila kandidat HDZ-a te da nije uspjela izboriti predsjedničku funkciju, ali da je HDZ svejedno pobijedio na parlamentarnim izborima 2007. 'To su različiti izbori', rekla je Kosor.

Odbacila je analize koje govore o padu rejtinga HDZ-a, ustvrdivši da istraživanja koje je provela stranka govore da rejting HDZ-a ne pada, unatoč teškim odlukama koje je donosila vlada. 'Mnogi misle da vlada ide u dobrom smjeru i u tom ćemo smjeru nastaviti i dalje', poručila je Kosor, podsjetivši da je HDZ pobijedio na lokalnim izborima u svibnju.

Komentirajući izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića da s njom surađuje bolje nego s njezinim prethodnikom na čelu vlade i HDZ-a Ivom Sanaderom, Kosor je kazala kako joj je drago da je Mesić promijenio mišljenje, nakon teških riječi koje je na njezin račun iznosio u predsjedničkoj kampanji 2005.'Drago mi je što smo, unatoč napetostima, mogli izgraditi suradnju', rekla je Kosor.

U HDZ-u ni ove godine nije bilo raskošnih božićnih domjenaka, a ušteđenih 50 tisuća kuna Kosor je darovala zakladi Ana Rukavina.'HDZ se tradicionalno odrekao domjenaka, malih i velikih čašćavanja, što je kap u moru, ali je ono što u ovom trenutku mogu učiniti u ime svih članova i članica HDZ-a i vodstva stranke', rekla je Kosor.

Podsjetila je da se HDZ ove godine odrekao 10 posto primanja, odnosno 2,6 milijuna kuna iz državnog proračuna, što je preporučila i drugim strankama, no ni jedna, tvrdi, to nije učinila. Naglasila je i da nije riječ o demagogiji, da je važna svaka proračunska lipa koja se može usmjeriti tamo gdje je potrebno.

Najavila je da će HDZ i vlada i u slijedećoj godini sve snage usmjeriti u potporu gospodarstvu i borbu protiv korupcije.