Hrvatska OESS-OVO OKO SOKOLOVO

OESS bez komentara o glasovanju dijaspore

  • Autor: Maja Šurina
  • 28.12.2009 17:13:48
  • 28.12.2009 15:32:29

Iako nisu sustavno promatrali izbore, OESS-ovi promatrači od početka ovog mjeseca ipak su bacili oko na sve što se događalo u kampanji. Izbori su, kažu, uglavnom prošli u demokratskom ozračju, no mjesta za poboljšanja uvijek ima

'Vidjeli smo jedne jako dobre izbore koji su odgovarali demokratskim standardima i koji su bili mnogo bolji nego što su to i hrvatski građani očekivali', zaključio je Daan Everts, šef ograničene promatračke misije OESS-a za promatranje hrvatskih predsjedničkih izbora. OESS-ovci smatraju da su nastojanja državnih tijela da se poboljša izborni proces urodila plodom i da kod građana postoji razina povjerenja u poštenje izbora.

Iako je okvirna ocjena dobra, OESS-ovi promatrači ipak su spazili neke nedostatke, koji su se uglavnom već spominjali po medijima. 'Zakon o izboru predsjednika je općenit i neusklađen s drugim zakonima. Uz to treba poraditi na transparentnosti financiranja kampanje i uvesti eventualne sankcije za prekršitelje', rezimirao je kratko Everts.

Nakon malog skandala kojeg je sa sučeljavanjima izazvala Nova TV, svoje mišljenje o svemu je iznio i Everts. 'Zakonska odredba o jednakom predstavljanju kandidata pokazala se kao ograničavajući faktor koji ima utjecaj na uređivačku politiku, ali i količinu informacija koje su dostupne biračima', rekao je Everts.

U nabrajanju problema nije se moglo izbjeći ni registraciju birača i famozne popise birača. 'Poboljšanja koja su u zadnje dvije godine napravljena po pitanju registracije birača smanjila su rizik pojave dvostrukog glasovanja, no popisi birača su još uvijek prenapuhani i na njima još uvijek postoje mrtve osobe', zaključio je Everts.

Novinare je zanimao i OESS-ov stav prema glasovanju dijaspore, no Everts to nije želio previše komentirati. 'OESS po tom pitanju neće predložiti nikakve promjene. To je stvar hrvatskih građana, Sabora i Vlade. Mi možemo komentirati da li je nešto usklađeno s međunarodnim standardima, ali ne komentiramo posebnosti kao što je ova', kazao je Everts.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još