ANALIZA POBJEDNIČKIH GOVORA

Josipović mlak, Bandić razočaran

28.12.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Pobjednički govori Ive Josipovića i Milana Bandića, koji su ušli u drugi krug izbora za predsjednika, ostavili su mlak dojam, a pobjednici izbora propustili su priliku poslati bitne poruke svojim biračima, ali i onima koji bi to tek trebali postati

Stručnjakinja za komunikologiju i govor tijela Ljiljana Buhač tako je u razgovoru za tportal komentirala prve nastupe izbornih pobjednika Ive Josipovića i Milana Bandića

'Josipović je ostao vjeran svojoj mlakosti, a nijedan od njih dvojice nije poslao nijednu bitnu poruku. Josipovićevo 'mrak i svjetlo' i nisu neka poruka, pa nismo u mraku da nam treba on kao lampa. Bio je statičan, kao šahovska figura koja se ne pomiče dok je netko ne pomakne. Nije morao biti euforičan, ali mogao je pokazati malo života, tako bi se i zahvalio biračima', smatra Buhač.

Što se pak tiče Milana Bandića i njegovog pobjedničkog govora, njega je obilježio prilično oštar napad na Josipovića. Naime, Bandić je u jednom trenutku u ruku uzeo daljinski upravljač i rekao da Josipovićem daljinskim upravljačem manipulira Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

'Bandić je bio vidno razočaran. Njegov govor sastojao se od floskula, želja i pozdrava, bio je vrlo nespretan. Mislim da će mu se spominjanje onog daljinskog upravljača osvetiti. Nije bio ni veseo ni pobjednički raspoložen, bio je 'pod visokom ručnom', jako se kontrolirao, a to pokazuje i njegov dolazak pred kamere pet minuta iza ponoći. Nije se vidio ni pobjednički duh, nije bilo euforije, mislim da ga je dotukao podatak o glasovima u Zagrebu', rekla nam je Buhač.

Zanimljivo je bilo primijetiti da ni Josipović ni Bandić nisu čestitali svom suparniku na ulasku u drugi krug.

'To je znak političke nekulture. Mislim da je Josipović zbog svoje profesorske vokacije i obrazovanja trebao nadići osobnu razinu i čestitati Bandiću. Trebao je također inzistirati na programu, na njemu je ionako dosad polučio dosta rezultata i trebao je poentirati na tome', rekla nam je Buhač.

Pitali smo Ljiljanu Buhač koji joj se od dva govora činio više pobjedničkim, odnosno više predsjedničkim?

'Zaista ne bih izdvojila nijednog, jer nijedan nije bio ni pobjednički ni predsjednički. Josipović je ostavio dojam kandidata koji, eto, nažalost mora odraditi i taj drugi krug, dok je Bandić bio izrazito borbeno raspoložen i neprirodno ukočen. No spominjanjem daljinskog upravljača pala je Bandićeva maska i sad bi mogao krenuti s prljavom kampanjom', rekla je Buhač u razgovoru za tportal.

Na pitanje kako predviđa razvoj taktike kandidata u drugom krugu, Buhač kaže: 'Očekujem da će Bandić i dalje lupati po Milanoviću jer se radi o lakšoj meti od Josipovića. Što se tiče samog Josipovića, njemu bih preporučila da se i dalje drži podalje od Milanovića.'