Hrvatska STRUČNA ANALIZA

'Hebrangov poraz je poraz Jadranke Kosor'

Prema ocjenama politologa Nenada Zakošeka i Višeslava Raosa, ulazak Ive Josipovića u drugi krug bio je očekivan, dok Milan Bandić može biti zadovoljan činjenicom što je upravo on glavni Josipovićev protukandidat

Nenad Zakošek ističe da se izborni rezultati gotovo uopće ne razlikuju od rezultata predizborne ankete koju je na početku kampanje agencija PULS provela za tportal.

'Bandić u odnosu na početak kampanje nije uspio popraviti rezultat, ali je spriječio štetu da izgubi ulazak u drugi krug i zbog toga može biti zadovoljan', ocjenjuje Zakošek.

Njemu je najzanimljiviji poražavajući rezultat HDZ-a i činjenica da je Andrija Hebrang osvojio samo 12 posto glasova te je naglasio da 'Hebrangov poraz slabi poziciju Jadranke Kosor'.

Višeslav Raos u izjavi za tportal kaže kako je SDP dokazao da može ponuditi rezultate i sada treba vidjeti kako će Ivo Josipović u drugom krugu privući glasače, a da ne padne na Bandićev populistički nivo. 

Što se pak tiče Bandićevog uspjeha, prolazak u drugi krug Raosa nije iznenadio. 'Bandićeva populistička retorika urodila je plodom, ali s obzirom da se Bandić već godinama s gradonačelničkog mjesta sprema za Pantovčak, ovakvi rezultati ne čude', kaže Raos.

Iznenađenje nisu ni loši rezultati Andrije Hebranga, pogotovo kada se uzme u obzir njegovo loše kotiranje unutar same stranke, smatra Raos. Što se pak tiče HDZ-ovih birača, oni bi se u drugom krugu mogli podijeliti na dvije strane. 'Dosta bi birača moglo glasati za Bandića, no vrh stranke i Jadranka Kosor mogli bi se opredijeliti za Josipovića jer će s njime vjerojatno lakše surađivati. No na kraju predsjednika biraju glasači, a ne Vlada i Jadranka Kosor', zaključio je Raos.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još