NISU STIGLI NARUČITI VLASTITE

HTV priznao krađu izlaznih anketa u 'Dnevniku'

27.12.2009 u 23:58

Bionic
Reading

Rezultate izlaznih anketa koje je za Novu TV i RTL provela agencija Ipsos Puls HRT je nelegalno večeras koristio u svom 'Dnevniku', stoji u priopćenju koje su uputili Nova TV i RTL

Kako navodi Jutarnji.hr, iako je HRT-u ponuđeno da s komercijalnim televizijama učestvuje u narudžbi izlaznih anketa, javna televizija odustala je od narudžbe.

Izlazne ankete naručile su i u potpunosti financirale Nova TV i RTL, koje jedine imaju pravo koristiti njihove rezultate, uz pravilno navođenje metodologije i izvora.

Danko Družijanić, glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije, komentirao je tvrdnje Nove TV riječima: 'Prema mojim saznanjima, HRT je prekasno dobio informaciju od Državnog izbornog povjerenstva da neće biti sankcija oko kršenja izborne šutnje. U trenutku kad smo mi dobili te informacije bilo je već prekasno, jer da bi HRT mogao koristiti informacije o izlaznim anketama, mora raspisati natječaj na kojem se odabire agencija koja će provesti potrebnu anketu', obrazložio je Družijanić.

Iako je HRT-u bilo ponuđeno da sve tri televizije naprave zajedničku anketu, oni su to odbili, uz obrazloženje da nemaju dovoljno vremena za raspisivanje javnog natječaja.

Jutarnji neslužbeno saznaje da će HRT-ov Informativni program, ukoliko ih se to traži, dati svoje očitovanje o tome je li bilo primjereno koristiti izborne ankete komercijalnih televizija.