REAKCIJE KANDIDATA

Škare-Ožbolt: Kampanja je bila diskriminatorna

27.12.2009 u 21:16

Bionic
Reading

Neovisna kandidatkinja za hrvatsku predsjednicu Vesna Škare-Ožbolt komentirala je večeras izlazne ankete, ocijenivši da su je mediji diskriminirali u odnosu na prvih šest predsjedničkih kandidata

'Dala sam sve od sebe', izjavila je, istaknuvši da zbog odnosa medija prema njoj građani nisu mogli vidjeti ono što ona nudi. 'Zbog toga je izlazak birača na izbore bio slabiji', naglasila je dodajući da je željela te ljude potaknuti na glasovanje. 'Jednostavno me nije

bilo u medijima kojima nisam željela plaćati', rekla je i napomenula da njezina kampanja nije bila skuplja od milijun i pol kuna. 'Kampanja je bila izrazito diskriminatorna', ocijenila je Škare-Ožbolt i dodala da se zbog toga obratila i Ustavnom sudu.

Na upit hoće li svojim biračima preporučiti da glasuju za nekoga od kandidata u drugom krugu, rekla je da se mora posavjetovati sa svojim izbornim stožerom.



Nezavisni predsjednički kandidat Josip Jurčević je, komentirajući prve rezultate izlaznih anketa na današnjim predsjedničkim izborima, po kojima je osvojio 2,6 posto, ocijenio ih 'problematičnima što nas uči iskustvo s prošlih parlamentarnih izbora'.

Istaknuo je da je 'medijska manipulacija i medijska hobotnica uspjela blokadom medija, neprekidnim guranjem nekih kandidata postići učinak'.

Jurčević smatra da je, prema rezulatima izlaznih anketa, postigao veliki uspjeh unatoč medijskoj blokadi.

S obzirom na krizu, nova vrijednosna priča, kako je ocijenio svoju kampanju, izaći
će

na površinu. 'Ovaj politički projekt koji smo započeli skoro od same nule ne ulazeći u nikakve poslove s korupcijom je na pragu širenja', smatra Jurčević.

Prema njegovim prosudbama, moguće je očekivati prijevremene parlamentarne izbore na kojima njegov politički projekt također želi sudjelovati. Ništa se ne može učiniti brzo s obzirom na to da korupcija ima svoje korijene tu skoro 20 godina. Međutim, taj sustav će puknuti i ipak će nova vrijednosna priča doći do izražaja, smatra Jurčević.



Voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Slavonske ravnice Slavka Vukšića, koji se nalazi u kamenolomu Gradacu kod Našica, Ivan Matulić, za prve je izlazne ankete rekao da su obavljene na premalenom uzorku:

'Očekujemo bolje rezultate kad završi brojenje jer se izlazne ankete temelje na premalenom uzorku, te ćemo potanje o tome govoriti poslije.' Dodao je da je izborna kampanja predsjedničkog kandidata Slavka Vukšića bila prepoznatljiva po porukama iz Slavonije kojoj svakako treba gospodarski oporavak.

'Umjesto trošenja velikih novčanih svota, naš je kandidat razmišljao o tome kako otvoriti neki proizvodni pogon i zaposliti ljude koji danas uistinu teško žive', rekao je Matulić.