ANALIZA DOKTORA ZAKOŠEKA

Predsjednika treba birati parlament

27.12.2009 u 19:50

Bionic
Reading

Niska izlaznost birača na izbore i rezultati izlaznih anketa gotovo identični onima iz predizbornih istraživanja raspoloženja glasača, prema mišljenju politologa dr. Nenada Zakošeka, glavne su karakteristike prvog kruga predsjedničkih izbora. Zakošek zato naglašava da je kucnuo čas da se predsjednika bira u parlamentu, a ne na izravnim izborima te da mu se ukinu izravne ovlasti

'Slab odaziv dokazuje da su građani doživjeli kampanju kao dosadnu i da kandidati nisu uspjeli mobilizirati ljude da iziđu na izbore', ocjenjuje dr. Nenad Zakošek i dodaje da je jedino iznenađenje, u odnosu na predizborne ankete, relativno visok rejting Andrije Hebranga te da se to može tumačiti kao standardna pogreška u anketama.

Postojeće predsjedničke ovlasti Stipe Mesića bile su politički kompromis, neophodan nakon promjene vlasti 2000. i odlaska dr. Franje Tuđmana, ali više nema nijednog razloga da predsjednik Republike ima samostalne izvršne ovlasti, čak ni nad vojskom, tajnim službama i diplomacijom.

'Predsjednik Hrvatske treba imati ovlasti poput predsjednika Njemačke, i to tako da on samo formalno daje važnost odlukama vlade. Nama ne trebaju više jake ovlasti šefa države, nego neovisno i jako sudstvo, mediji i parlament', upozorava Zakošek.

Izlazne ankete pokazuju da pravih izbornih iznenađenja nema, ali će Bandić biti presedan ukoliko uđe u drugi krug jer je to prvi nezavisni kandidat s ozbiljnim šansama da prođe u drugi krug. Zakošek ne očekuje veće potrese u SDP-u ako drugi krug bude sraz Josipovića i Bandića, ali ih zato očekuje u HDZ-u ukoliko Hebrang ne prođe dalje.