PRVI PUT U HRVATSKOJ

Slijepi glasali zahvaljujući Brailleovom pismu

27.12.2009 u 18:18

Bionic
Reading

U Karlovcu su slijepe osobe po prvi put u Hrvatskoj glasovale samostalno na listićima ispisanim Brailleovim pismom. Prvi koji je iskoristio tu mogućnost bio je Mirsad Bećirović, tajnik koordinator Udruge slijepih Karlovca i Karlovačke županije

Njemu je uručen je popis predsjedničkih kandidata na brajici te crnom tisku s papir-šablonom kojemu, kada se postavi na izborni listić, kružne rupe 'sjedaju' na redne brojeve svih 12 kandidata.

'Ranije sam to činio uz pomoć druge osobe. Ona mi je čitala izborni listić, pa usmjeravala moju ruku da zaokružim listu ili osobu kojoj sam poželio podariti glas, ili je to radila umjesto mene. Moje je povjerenje ona ipak mogla pogaziti, pa zaokružiti po svojoj volji. Zadovoljan sam ovakvim načinom biranja. Kao i svaki građanin, i slijepa, i slabovidna, i invalidna osoba ima pravo i dužnost birati program i ljude koji promiču njegove interese.

Ovi su izbori posebno važni jer se do kraja godine mora izraditi prijedlog Zakona o slijepima, koji bi u 2010. godini trebao biti izglasan. Poseban je problem naknada za slijepe, koja je najniža u regiji. Stoga je bitno izabrati predsjednika ili predsjednicu koja će se zalagati za poboljšanje uvjeta života svih građana, pa tako i slijepih, slabovidnih osoba i ostalih invalida', rekao je Bećirović.