ZATOVRENA BIRALIŠTA

Znatno gori odaziv nego 2005.

27.12.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Večeras u 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena birališta na kojima je oko nešto manje od 4,5 milijuna hrvatskih građana biralo trećeg hrvatskog predsjednika države na mandat od pet godina

Za hrvatskog predsjednika natjecalo se 12 kandidata, jedan manje no na izborima prije pet godina, od toga pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Birači su svoj glas nekom od kandidata mogli dati na ukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Uz nešto više od 4 milijuna birača u Hrvatskoj, pravo biranja predsjednika države imalo je i oko nešto više od 406 tisuća hrvatskih državljana u inozemstvu.

DO 16 SATI IZAŠLO SAMO 33,87 POSTO BIRAČA

Na birališta u Hrvatskoj do 16 sati je na pete po redu predsjedničke izbore izašlo 1,293.264 glasača, odnosno 33,87 posto, što je osam posto manje nego na predsjedničkim izborima prije pet godina, a izbori protječu mirno, izvjestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP)

DIP je dobio podatke o odazivu do 16 sati sa 6.198 biračkih mjesta, odnosno njih 94,63 posto od 6.550 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin usporedio je podatke o odazivu do 16 sati s podacima iz predsjedničkih izbora 2005. kada je do 16 sati izašlo 41,92 posto birača i rekao kako je primjetan smanjeni odaziv.

'Vidljivo je bitno smanjenje od osam posto', rekao je Hrvatin dodavši da podaci o odazivu do 11 sati, te posljednji o odazivu do 16 sati "pokazuju trend smanjenog odaziva birača".

Najveći je odaziv, ako se promatraju gradovi, u Varaždinu (41,52 posto), a slijede Čakovec (41,44 posto) i Zagreb (39,12), dok je najmanji odaziv u Vukovaru (20,17 posto), te Dubrovniku (28,35 posto), rekao je Hrvatin. Po županijama, najveći je odaziv Međimurskoj (39,63 posto), Varaždinskoj (39,50 posto), a najslabiji je odaziv u Vukovarsko-srijemskoj (24,49 posto).

Izbori protječu mirno, a MUP je DIP izvjestio samo o jednom manjem incidentu na biračkom mjestu br. 5 u Zaboku gdje su dvije osobe narušavale javni red i mir zbog čega je intervenirala policija.

Bilo je i manjeg kršenja izborne šutnje, odnosno ubacivanja promidžbenog materijala pojedinih kandidata u poštanske sandučiće građana. To pokazuje, rekao je Hrvatin, nediciplinu i nepristojnost izbornih stožera kandidata, odnosno pojedinaca koji to rade.

Nešto manje od sedam tisuća birališta u zemlji i inozemstvu, na kojima građani među 12 kandidata biraju hrvatskog predsjednika, otvorena su jutros u 7 sati, a zatvaraju se večeras u 19 sati.

BIRAJU I MRTVI

GONG je izvijestio da glasovanje na većini biračkih mjesta u Hrvatskoj i dalje teče bez većih problema te u skladu s procedurom, a promatrači su rad biračkih odbora ocijenili dobrim, osim na dvadesetak biračkih mjesta koja nisu propisno uređena, na kojima birački odbor ne poznaje proceduru ili je krši.

GONG je zaprimio i manji broj poziva građana, uglavnom u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, te u nekoliko slučajeva i kršenja izborne šutnje. Građanin je dojavio da je na biračkom mjestu Vidovci u Požegi na popisu birača osoba koja je preminula prije godinu dana, o čemu je birački odbor napravio bilješku i obavijestit će Ured za opću upravu.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, građani su u najvećoj mjeri dojavljivali o ubacivanju letaka u sandučiće, a na nekim su mjestima i lijepljenju plakata. Najviše je prijava u vezi kršenja izborne šutnje stiglo za kandidate Milana Bandića, Dragana Primorca i Nadana Vidoševića.

Građani su se u znatnoj mjeri raspitivali o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta, budući da nisu znali da je rok u kojem su se trebali prijaviti prošao, a javljali su i o promijenjene adrese biračkih mjesta, a da o tome nisu bili informirani te da nisu znali gdje trebaju ići glasati.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10 posto biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 11 mobilnih timova, te u SAD-u i Švicarskoj.