Hrvatska OTVORENA BIRALIŠTA

Hrvatska bira trećeg predsjednika

Jutros u 7 sati u Hrvatskoj je otvoreno sveukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu na kojima će hrvatski građani među 12 ponuđenih kandidata birati predsjednika države za idućih pet godina

Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati.

Pravo biranja, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), ima ukupno 4.495.006 birača, od kojih je njih 4.088.798 na popisu u Hrvatskoj, a 406.208 ima prebivalište u inozemstvu.

Birači u inozemstvu mogu glasovati u 50 država na 250 biračkih mjesta.

I na tim se biralištima glasuje 27. prosinca od 7 do 19 sati prema lokalnom vremenu, pa su s obzirom na vremensku razliku prva birališta za hrvatske predsjedničke izbore već sinoć otvorena u Novom Zelandu, a zadnja se zatvaraju u ponedjeljak, 28. prosinca oko 4 sata ujutro u SAD-u.

Hrvatski građani o predsjedniku države odlučuju zaokruživanjem rednog broja jednog od 12 kandidata, od toga pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Na ovim se predsjedničkim izborima kandidirao jedan kandidat manje no na prethodnim izborima za hrvatskog predsjednika održanima 2005.

Državno izborno povjerenstvo o odazivu birača izvijestit će u 12 i 17 sati, a prve privremene rezultate objavit će, kako je najavljeno, u ponoć s nedjelje na ponedjeljak.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednikom će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko takav rezultat ne ostvari niti jedan od dvanaestero kandidata, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug predviđen za 10. siječnja 2010.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još