NEMA PROMJENE DO 1. TRAVNJA

HEP ipak odgodio poskupljenje struje!

26.12.2009 u 19:43

Bionic
Reading

Nakon godine koju, zbog gospodarske krize, mnogi neće pamtiti po dobrom -  krizni porez, smanjene božićnice i najava skupljeg plina - mnogi su sa strepnjom iščekivali i koliko će HEP poskupjeti električnu energiju. Dobra vijest, ako se tako može nazvati, barem na kraju godine stiže za sve koji se griju na struju, a to je svaki peti građanin u zemlji

Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović za HTV je potvrdio - odgađamo poskupljenje struje do 1. travnja.

Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da ni za kategoriju građanstva, a ni za kategoriju malog i srednjeg poduzetništva, odnosno gospodarstva, zasigurno neće doći do rasta cijena u prva tri mjeseca 2010. godine, rekao je Begović.

Nažalost poskupljenje se ipak neće moći izbjeći jer je HEP jedan od najvećih potrošača plina, energenta čije je poskupljenje za 20-ak posto od Nove godine odobrila Vlada. Što će se događati nakon toga, ovisit će o cijeni plina. 

Mi još od Ine nismo dobili nikakvu informaciju niti iznos poskupljenja cijene plina. Naravno svako poskupljenje jednog od osnovnih energenata trebalo bi voditi prema korekciji cijena, istaknuo je Begović.

Sindikati podupiru tu odluku HEP-a, ali se boje mogućih poskupljenja od travnja. To bi, kažu, moglo izazvati lančanu reakciju drastičnog povećavanja cijena.

Ono što uvijek vuče poskupljenje energenata, posebno plina i struje, to je da iza toga poskupljuje grijanje, a iza toga poskupljuju različite druge robe, pa i usluge, koje su izravno na to navezane, ističe Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Iza HEP-a je teška godina obilježena aferama. Još su, zbog nepovoljnih ugovora, energiju prisiljeni nabavljati po dvostruko višoj cijeni od prodajne. Tek su za iduću godinu dogovoreni znatno povoljniji uvjeti nabave energije. Aktualna uprava pokušala je razvrgnuti stare ugovore, ali bez uspjeha. 

U ugovorima nije bila stavljena klauzula za raskid ugovora. Mi smo odmah po dolasku započeli s aktivnostima, ali ugovori su konzumirani preko 3/4, jednostavno nismo bili u mogućnosti prekinuti te ugovore, objasnio je predsjednik uprave HEP-a.

Zbog svega toga HEP-u je, paradoksalno, ove godine pogodovao pad potrošnje električne energije od 2 posto u odnosu na godinu prije, i to zbog recesije i neubičajeno toplog vremena.