MIMOHOD POTPORE

'Prestanite s kriminalizacijom hrvatskih branitelja'

26.12.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Zagreb i udruga ATJ Lučko 90. organizirala je danas u Zagrebu mimohod u znak potpore nedavno uhićenim suborcima - bivšem ratnom zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačiću i četvorici bivših specijalaca te drugim uhićenim ili zatočenim suborcima

Sačić i četvorica specijalaca osumnjičeni su za ratni zločin u selu Gruborima nakon vojno redarstvene akcije Oluje, u kolovozu 1995. godine.

Na današnjem mimihodu, koji je trajao oko tri sata, sudjelovalo je više tisuća bivših pripadnika specijalne policije, pripadnika raznih braniteljskih udruga i građana. Nakon okupljanja na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma mimohod branitelja je u pratnji policije došao do središtega zagrebačkog Trga bana Jelačića, a potom je održana prigodna molitva pred Zagrebačkom katedralom.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm tijekom mimohoda izjavio je novinarima kako je zadovoljan činjenicom da je okupljeno nekoliko tisuća branitelja te da su se specijalcima priključile i druge braniteljske udruge.
Naglasio je kako njihovim prijateljima koji se nalaze u Remetinačkom pritvoru, to znači jako mnogo.

'Ovaj skup nije usmjeren protiv hrvatske Vlade ali želimo svima jasno pokazati da prestanu s kriminalizacijom hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Ovo je potpora za sve hrvatske vojnike i generale, i ne želimo raditi razliku između običnih vojnika i generala', rekao je Klemm.



'Tim ljudima nije mjesto u zatvoru, trebali su ih pustiti da se brane sa slobode jer oni ne bi utjecali na svjedoke', izjavio je Marko Lukić, prvi zapovjednik ATJ Lučko sudjelujući u mimohodu. Rekao je da se za sada ne planiraju mogući novi prosvjedi, dodavši kako postoje granice i hrvatski branitelj neće dopustiti da se dirne u dostojanstvo Domovinskog rata.
Prigodnu molitvu pred katedralom vodio je fra Rozo Brkić, koji je rekao da se hrvatska domovina obranila krunicom i njihovom hrabrošću, i zato su im se danas priključili brojni građani zahvalni za njihovu žrtvu.

Nakon molitve branitelji su se ponovno u mimohodu vratili na parkiralište Zagrebačkog velesajma.

Bivšem ratnom zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačići, kojeg se tereti po zapovjednoj odgovornosti, i ostaloj četvorici bivših specijalaca određen je jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga u kojoj bi se, kako predlaže državno odvjetništvo, trebalo ispitati više od 70 svjedoka.