NOVI TEMPERATURNI ŠOK

Nakon toplog Božića ponovo nam dolazi zahlađenje

25.12.2009 u 21:44

Bionic
Reading

Nakon neuobičajeno toplog vremena koje je ponegdje u unutrašnjosti Hrvatske podiglo temperature na čak 23 stupnja i ovogodišnji Božić učinilo jednim od najtoplijih, od sutra se očekuju temperature primjerenije ovom dobu godine

Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda, sutra će biti djelomice sunčano, ali hladnije. Poslijepodne i osobito navečer očekuje se novo jače naoblačenje s juga, uz mjestimičnu kišu na Jadranu. U Lici i Gorskom kotaru, gdje su temperature danas dosegle 15 stupnjeva, sutra je uz kišu čak moguć i snijeg.

Na Jadranu će zapuhati slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a krajem dana okrenut će na jugo. Najniža jutarnja temperatura sutra će biti od -1 do 4, na Jadranu između 5 i 10, a na dalmatinskim otocima do 13 stupnjeva. Tijekom dana temperature zraka između 5 i 10, a na Jadranu od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

U posljednjih oko 120 godina, otkako postoje mjerenja u nekim gradovima u Hrvatskoj, ovako je topao period u prosincu jedini i posljednji put zabilježen 1989. kada je, primjerice, u Sisku zabilježen apsolutni maksimum od 23,7 Celzijevih stupnjeva.

Danas su u 14 sati u Novoj Gradiški izmjerena 23, a u Sisku i Slavonskom Brodu 22 stupnja, dok je u Zagrebu bilo 19 stupnjeva. Nepovoljne biometeorološke prilike koje su danas vladale kod meteoropata i kroničnih bolesnika uzrokovale su nemir, razdražljivost, umor i tegobe sa snom. S dolaskom zahlađenja biometeorološke prilike sutra će se poboljšavati pa će tegobe od kojih su meteoropati i kronični bolesnici patili prethodnih dana postupno slabiti.

Iznimno visoke temperature za ovo doba godine uslijedile su svega nekoliko dana nakon hladnoće i obilnog snijega koji su zahvatili čitavu Hrvatsku. Temperatura je tako, primjerice, u Slavonskome Brodu od minus 21, izmjerenih 21. prosinca, danas dosegnula 22 Celzijeva stupnja. Takvi temperaturni šokovi, ponajprije u unutrašnjosti zemlje, nepovoljno su djelovali na zdravlje i raspoloženje ljudi.