BRITANSKI OBSERVER:

Sanader je zabranom Božića ušao u povijest

24.12.2009 u 10:56

Bionic
Reading

U božićnom duhu, novinar prestižnog britanskog časopisa The Observera podsjeća na tri situacije kada je proslava Kristova rođenja bila zabranjena. Među njima se našla i Hrvatska za Božić 2008, kada je tadašnji premijer Ivo Sanader, kako kažu u Observeru, zabranio Božić

Zamislite da ste sve pripremili za proslavu Božića i onda na Badnjak shvatite da su sve proslave otkazane. Ne izlazite iz kuće, ne idete u crkvu ili na proslavu u centru grada. Koliko god to zvučalo nemoguće, takve stvari su se događale, piše Observer.

Hrvatska je Vlada 2008. godine zabranila Božić zbog gospodarske krize, a građanima Hrvatske naloženo je da smanje božićnu potrošnju. Premijer Ivo Sanader naredio je zabranu svih proslava u državi, rekavši tada: 'Kako bismo u sljedećoj godini izbjegli dublju krizu, zabranjujemo kupnju božićnih i novogodišnjih darova, kao i organiziranje domjenaka i primanja.' Spominje se i da je hrvatska Vlada predložila zamrzavanje plaća u javnom sektoru.

Nakon Hrvatske, autor teksta odlazi u 17. stoljeće. U Bostonu je Božić bio zabranjen čak 22 godine, od 1659. do 1681. Puritanci koji su se doselili u Massachusetts kako bi započeli novi život  nisu voljeli proslavu Božića iz nekoliko razloga. Taj ih je blagdan podsjećao na staromodne običaje Engleske crkve od kojih su se htjeli odmaknuti, 25. prosinca ionako nisu smatrali vjerskim blagdanom, jer je taj datum, kao dan Kristova rođenja, određen nekoliko stoljeća poslije, a i tijekom proslave se puno pije, jede i zabavlja, tj. radi sve ono čemu se puritanci protive.

Treći slučaj dogodio se također u 17. stoljeću, ali u Engleskoj. Tamošnji parlament 1647. godine iznjedrio je zakon kojim se Božić proglašava nezakonitim. Proslave tog blagdana zabranio je vođa puritanaca Oliver Cromwell koji je slavlja smatrao neprimjerenim na sveti dan. Svatko tko je nađen u božićnom slavlju bivao je uhićen, a zabrana je ukinuta nakon što su puritanci izgubili vlast 1660. godine.