KARLOVAC NA UDARU VODE

Rijeke se izlile na ceste

24.12.2009 u 09:59

Bionic
Reading

U Karlovačkoj županiji rijeke su se na nekoliko mjesta izlile iz svog korita na prometnice, a po najnovijim procjenama neće se ostvariti prognoze Hrvatskih voda o vodostaju Kupe iznad 810 centimetara, pa će problemi zbog plavljenja prometnica i kuća biti znatno manji od očekivanih

Karlovačka Policijska uprava izvješćuje da je zbog izlijevanja rijeke Kupe zatvorena jutros od tri sata za sav promet županijska cesta 3143 Levkušje-Trg-Ozalj. Kod Kamanja je zatvoren granični prijelaz Obrež - Božakovo.

Na državnoj cesti D 36 u mjestu Koritinji cesta je do pola pod vodom te zasada promet nije u prekidu, ali je otežan i također se očekuje zatvaranje.

Korana je poplavila prilaznu cestu mostu u Veljunu te je prometno odsječeno jedno vikendaško naselje.

I dalje je na snazi zabrana prometovanja državnom cestom Ogulin - Hreljin (D-42) jer se rijeka Dobra izlila jučer oko 16.45 sati, ali se jutros polako povlači.

Od Biljane Željeznjak, voditeljice obrane od poplave u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda, doznaje se da je vodostaj Kupe u Karlovcu u sedam sati bio 729 cm, u osam 736, u devet 742 te da i dalje raste, ali da se neće ostvariti jučerašnje procjene o najvišem vodostaju, iznad 800 centimetara, već će najvjerojatnije dosegnuti oko 780 cm.

Uzrok nižeg vodostaja od očekivanog nije količina vode koja pristiže, nego sporiji dotok. To je protuslovno, objašnjava Željeznjak, ali je moguće upravo zato što su svi karlovački pritoci podjednako vrlo opterećeni masom vode te je spor tok vode vremenski produljio dotok u Kupu.