KOMENTAR ANTE MIKIĆA

Ne dajmo da nam ukradu Božić!

24.12.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Ako imate osjećaj da je ovih dana mnogo više loših vijesti nego ikada, ako vas rastužuje komercijalizacija, ako… Ne dajte se. Preživio je Božić kroz prošla stoljeća i teže situacije. Preživjet će zasigurno i ove današnje izazove

Ako ovih dana na televizijskim ekranima ili novinskim i internetskim stranicama ugledate neko poznato lice kako se, onako hipotetički, a opet naizgled tako zauzeto za opće dobro, zapita kako uopće slaviti Božić u vremenima krize; ako pritom počne nabrajati i koliko ljudi svakoga dana ostaje bez posla, koliko poduzeća odlazi u stečaj, koliko je smanjena potrošnja u odnosu na ranija vremena... - najbolje bi vam bilo da prebacite na neki drugi program ili okrenete novu stranicu - od takvoga u ovo božićno vrijeme ne možete očekivati da vam iskreno zaželi sretne blagdane. To da je kriza, to valjda znate i bez da vas netko i na sam Božić na tu činjenicu podsjeća.

Ako vam pak netko drugi, u ovo božićno vrijeme, počne kukati da Božić više nije isti kao prije, da je postao komercijaliziran i ispražnjen svakog pozitivnog sadržaja, a istodobno vas ne potakne da otkrijete ili se barem podsjetite toga pravog smisla Božića, ni od njega nećete imati veće koristi. Naravno da je blagdan Božića komercijaliziran - tko toga uopće više nije svjestan - kao što su u ova potrošačka vremena komercijalizirana i skoro sva druga područja života - od sporta i školstva do znanosti i zdravstva.

Preživio je on i teža vremena

No, preživio je Božić kroz prošla stoljeća i gorih vremena od gospodarske krize koja nas je snašla i šopingholičarskih navika koje nam se nameću. Preživjet će, zasigurno, i ove današnje izazove. Zašto je, dakle, preživio i zašto će preživjeti? I to ne samo kao kršćanski blagdan, što izvorno i u svojoj biti jest, već i kao blagdan koji prihvaćaju i doživljavaju oni koji nisu vjernici ili pripadaju nekršćanskim vjerskim zajednicama - kao blagdan koji je postao sastavni dio baštine većeg dijela svijeta. Što je to što ljude potiče da u Božiću, makar i nesvjesno, osjećaju ‘ono nešto’?

Mislim da odgovor na to pitanje valja potražiti u činjenici da Božić, porukom koju u sebi nosi, odgovara na neke iskonske čovjekove potrebe. Tko od nas, naime, ne želi da mu se prizna njegova vrijednost i dostojanstvo? A Božić svojom porukom poručuje: čovjek je toliko vrijedan da je sam Bog odlučio postati čovjekom. Tko se od nas, koji smo odrasli u sređenim obiteljima, sa sjetom ne prisjeća svog djetinjstva? I tko od onih koji nisu imali tu sreću ne priželjkuje osjetiti sigurnost doma i vlastite obitelji?

Božić govori upravo o tome: o rođenju Djeteta u atmosferi ljubavi i radosnog iščekivanja. Tko od nas, napokon, ne priželjkuje barem malo mira i sreće za sebe i one do kojih nam je stalo? A Božić nam, od one biblijske pjesme anđela u Betlehemu pa sve do brojnih božićnih pjesama koje slušamo ovih dana, izriče upravo tu želju: ‘Svim na zemlji mir, veselje!’ I tko od nas, nakon neke pogreške koju je počinio, nije poželio priliku za novi pokušaj? A, Nova nam godina, barem simbolički, daje upravo to: priliku za novi početak.

Kako najbolje proslaviti Božić

A, kako mi, u ovo blagdansko vrijeme, možemo udovoljiti tim svojim potrebama? Ako uspijemo barem malo zastati i predahnuti od svojih svakodnevnih briga i obveza, učinili smo nešto. Ako ćemo, usto - svojom prisutnošću, nekim darom ili znakom pažnje - razveseliti one do kojih nam je stalo ili pak one kojima je stalo do nas, već smo učinili puno. Uspijemo li pritom donijeti i neke odluke koje će i dugoročno unijeti pozitivne promjene u naš život, onda ove blagdane možemo smatrati pravim blagoslovom.

A za hvatanje u koštac s problemima koji nas okružuju bit će vremena i nakon božićnih blagdana. Ne šalje li nam upravo Božić poruku kako, bez obzira na težinu problema koji nas pritišću, nikad ne treba gubiti nadu? Spasenje ponekad dolazi i u vrijeme kad ga ne očekujemo i na način koji nas zna iznenaditi.

Kao i većina vas, i ja ovih dana primam brojne božićne čestitke u sandučić svoje elektroničke pošte. U jednoj prigodnoj prezentaciji ‘prikačenoj’ na jednu takvu čestitku, stajale su i ove riječi:

'Kad usred tame jedno maleno svjetlo obećava bezbrižnost i život u svjetlu,
a ti ne odugovlačiš,
nego pođeš, takav kakav jesi, prema tome svjetlu,
tada, da, tada počinje Božić.'
(Rolf Krenzer)

Sa željom da i vi prepoznate neko svjetlo u svome životu prema kojemu, ma kako ono maleno izgledalo, vrijedi poći, i da prema njemu uistinu i krenete, svima koji ovo čitate od sveg srca želim sretan Božić i blagoslovljenu novu, 2010. godinu.