PLINSKA KRIZA

Neće biti redukcija u isporuci struje

06.01.2009 u 17:05

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP), kojoj su od jutros na minimum smanjenje isporuke prirodnog plina, ne najavljuje restrikcije u isporuci električne i toplinske energije potrošačima

Iz HEP-a su izvijestili da je za njih jutros nastupio šesti stupanj redukcije plina, što znači da je HEP-u smanjena isporuka prirodnog plina na tehnički minimum ili na 12.000 prostornih metara dnevno

To je, pojašnjavaju iz HEP-a, minimum isporuke koji osigurava da postrojenja koja rade kombinirano na plin ili lož ulje mogu raditi.

Bez obzira na ovu bitno smanjenu isporuku plina HEP ne najavljuje nikakve restrikcije u isporuci električne i toplinske energije, izvijestio je glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

Naime, sva će plinska postrojenja prijeći na pogon na lož ulje, a HEP ima dovoljno raspoloživih kapaciteta kao i dovoljno ugovorenih količina uvezene električne energije za normalnu opskrbu hrvatskog tržišta električnom i toplinskom energijom.

Iz Ine su jutros priopćili da od 4,30 sati Hrvatskoj u potpunosti prekinuta isporuka prirodnog plina iz Rusije.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva izvijestilo je da su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača - za HEP-u i industrijske potrošače direktno spojene na plinski transportni sustav.

Prema nekim informacijama u dosadašnjim tijeku dana bilo je povremenih isporuka manjih količina plina iz Rusije. Primjerice isporuke oko 30.000 kubika na sat ili manje od toga, što je 20 ili manje posto od dogovorenih količina. No, situacija i s tim malim isporukama bitno varira.