U LAŽI SU KRATKE NOGE

Bandić potrošio puno više nego što je prijavio

23.12.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Milan Bandić je u kampanji, prema istraživanju koje je za GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) provela agencija Mediapuls, potrošio znatno više više novca nego što stoji u njegovom financijskom izvještaju koji je podnio Državnom izbornom povjerenstvu

Bandić je, naime, DIP-u prijavio da je ukupno potrošio 3.858.000 kuna, a nevladine organizacije su prateći potrošnju oglašavanja na četiri nacionalne TV postaje te pisanim medijima došli do iznosa od 5.275.000 kuna.

Uzimajući u obzir to da na oglašavanje u medijima otpada oko 50 posto ukupnog potrošenog novca u kampanji, može se pretpostaviti da je Bandić u svoju predsjedničku nominaciju 'utukao' više od 10 milijuna kuna. Osim Bandića, prema podacima istraživanja GONG-a i TIH-a, i predsjednički kandidat je probio svotu koju je prijavio za oko 400 tisuća kuna.

'To može značiti da nisu plaćeni svi računi', ali do kraja kampanje gospodin Bandić bi trebao objasniti odakle taj nesrazmjer', smatra Petrović.

Izvršna direktorica GONG-a navela je kako je nedopustivo da se u izvješćima pojavljuju NN osobe. 'Riječ je o zabranjenim donacijama i te iznose bi trebalo vratiti u proračun', rekla je Pernar. Također su sporna izvješća, smatra ona, u kojima se stranka navodi kao jedini donator, jer se građanima ne pruža informacija odakle je taj novac došao u stranku. U GONG-u i TIH-u također smatraju da bi i na predsjedničkim izborima trebao vrijediti zakon o političkim strankama po kojem jedna osoba ne može donirati više od 90 tisuća kuna stranci, u ovom slučaju za jednog kandidata. Naime, sporna im je donacija od dva milijuna kuna koju je poduzetnik Jako Andabak dao Draganu Primorcu.

U nevladinim udrugama žale što se događaju kršenja zakona od stranke kandidata za predsjedničko mjesto, jer po njihovom mišljenju takve osobe uopće ne bi trebale razmišljati o kandidaturi. 'Nadamo se da birači neće glasovati za kandidate koji krše zakon', rekao je Petrović.