Hrvatska SINDIKATI CINIČNI

'Čestitamo Vladi pola Božića!'

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, sukladno isplaćenom iznosu od pola božićnice, čestita Vladi pola Božića, a ostatak dobrih želja uputit će joj nakon isplate preostalog dijela božićnice u proljeće ili po isplati u sudskom postupku, priopćio je danas taj sindikat

Sindikat smatra licemjernim kad im guranje glave u pijesak predbacuje Vlada koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama.

Kada se govori o preusmjeravanju iznosa tih prava, poput naknade za prijevoz, sindikat upozorava kako bi se time dovelo u pitanje ustavno načelo da svaki državljanin Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.

To što naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće, više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade.

Sindikat podsjeća da se Vlada godinama oglušivala o zahtjeve za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade koja trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od tvrtki koje su, očito, iznad zakona, kaže se u priopćenju.

Slučajno ili ne, isplata drugog dijela duga Ine u proljeće 2010. poklapa se s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama, upozorava sindikat.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još