Hrvatska 'KROATIEN UND KORUPTION'

Kako je Hypo banka pustila korijenje na Balkanu?

Austrijska državna televizija intervjuirala je zaštićenog svjedoka, jednog od onih koji su iz prvog reda pratili širenje Hypo banke na Balkanu

K&K u Austriji sve češće znači 'Kroatien und Koruption'. Zašto je to tako, moglo se vidjeti na austrijskoj državnoj televiziji gdje je o aferi Hypo propjevao jedan od onih koji su iz prvog reda pratili širenje Hypo banke na Balkanu, a vijest je prenio Radio 101.

O pranju novca na hrvatskoj obali i kupovanju političara, u emisiji 'Tema' austrijske državne televizije govorio je zaštićeni svjedok - zviždač iz užeg vodstva Hypo banke:

'Ima primjera u prometu nekretninama gdje se kupovalo i prodavalo zemljišta po tri ili četiri puta – a sve to od raznih poduzeća koja je instalirala Hypo banka. I svaka je ta kupovina bila sve skuplja i sve ih je opet financirala upravo Hypo banka. To se ne da zbrojiti. Pitam vas, kojeg to ima smisla... a uz to i prati novac. A ja znam da je veš-mašina za novac stalno radila - ne samo da bi se kupovalo političare u Hrvatskoj, već i da bi se novac prelijevalo natrag u Austriju. U čije novčanike, to ne znam', rekao je zaštićeni svjedok.

Ta je skrivena osoba jedan u nizu ORF-ovih zaštićenih izvora – ljudi koji su prisustvovali sastancima Uprave krizom potresene banke pa su tako bili upoznati i s detaljima poslovanja Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj. No ta osoba - zamućena lika i glasa nadomještenog voditeljskim - nije stala na izravnim tvrdnjama o kupovini hrvatskih političara, već se osvrnula i na neke dosad manje poznate, a zanimljive poslove Hypo banke u Hrvatskoj.

'Sjećam se, primjerice, kad se za hotel Terapija u Crikvenici sve moralo višekratno raspisivati jer se nije našlo zainteresiranih za kupnju. Nakon što je skupina investitora dala mini ponudu od dva milijuna eura, Hypo banka je ponudila tri-četiri puta veću sumu za taj isti objekt koji je tražio veliko renoviranje. Svi su se pitali - kako je do toga moglo doći? To nije logički objašnjivo.'

Dok Hypo u Austriji istodobno proučavaju istražno povjerenstvo u parlamentu savezne države Koruške i posebna istražiteljska jedinica SOKO Hypo, a u Njemačkoj državno odvjetništvo iz Münchena, ne spavaju ni mediji. Idila valjda jedino vlada u hrvatskom Državnom odvjetništvu koje se s korupcijom pretežito bori na riječima, dok sa sigurne udaljenosti nagađa s koje se to strane čisti riba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još