PARKING U ZAGREBU od 1. siječnja

Dnevne karte 230, 130 i 70 kuna

22.12.2009 u 14:09

Bionic
Reading

Od 1. siječnja 2010. godine u Zagrebu će na snazi biti Novi pravilnik o naplati parkiranja po kojem će se uvesti dnevne parkirne karte (230 kuna prva zona, 130 kuna druga zona, 70 kuna treća zona) odlučila su zastupnici Gradske skupštine

Iako svjesni činjenice da je Pravilnik zapravo ples po žici jer je gotovo na rubu Zakona, zastupnici su ga prihvatili 'kako od početka iduće godine u Gradu ne bi vladao kaos s parkiranjem i kako bi se moglo kažnjavati one koji parking ne plaćaju'.

Drugim riječima, svi oni koji ne plate parking u nekoj od navedenih zona moći će se kazniti maksimalno u visini cijene dnevne parkirne karte u njima.

Uz Novi pravilnik prihvaćen je i prijedlog Borisa Šprema (SDP) po kojem gradonačelnik Milan Bandić u roku 45 dana mora napraviti sveobuhvatnu komparativnu analizu i usporedni pregled parkiranja u srednjoeuropskim gradovima te da to stavi na papir i kako bi se mogla donijeti konačna odluka o naplati parkiranja na zadovoljstvo građana i izvršne vlasti.

Podsjetimo, lani je Ustavni sud dosadašnju praksu naplaćivanja kazni proglasio protuustavnom i gradovima dao rok da svoje pravilnike usklade sa zakonom do 31. prosinca.

Za zastupnika Josipa Kregara ova odluka je 'ishitrena, nepripremljena, nezakonita i neustavna i pokazuje da se u Zagrebu ne poštuje struka': 'Sve dok se u Saboru ne promijeni zakon koji bi regulirao ovo pitanje, naš pravilnik i dalje će biti protuustavan.'

Za šefa Zagrebaparkinga Matu Kraljevića stvar je kristalno čista jer oni su 'još u srpnju MUP-u podnijeli prijedlog za izmjenu Zakona, ali ga oni pak nisu uputili u Sabor o čemu sam usmeno obaviješten tek u studenom'.

Kako Zakon nije otišao na Markov trg, Kraljević je rekao da im 'nije preostalo drugo doli da uvaže mišljenje profesora s Pravnog fakulteta u Osijeku po kojoj je donesena odluka o dnevnoj karti što je u skladu s ovlastima lokalne samouprave'.