AUSTRIJANCI U AKCIJI

Istražuje se 13 Sanaderovih upletanja u Hypo

22.12.2009 u 10:10

Bionic
Reading

Tijekom ovoga tjedna u Austriji će se osnovati i početi s radom specijalna istražiteljska jedinica Sonderkommando, tzv. Soko Hypo, koja će istraživati sve poslovne transakcije banke Hypo Group Alpe Adria

Posebno su im zanimljive veze koje su s tom bankom imali bivši premijer Ivo Sanader Ivić Pašalić, nekoć moćni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te general Vladimir Zagorec

Austrijski izvori otkrili su za Nacional da će ta jedinica za početak detaljno istraživati 13 slučajeva u kojima je Sander u Austriji intervenirao u Hypo Alpe Adria banci za razne kredite. Da je Sanader najmanje 13 puta intervenirao u toj banci, otkrili su čelnici Hypo Alpe Adria banke u izvještaju koji su o stanju u banci morali poslati Austrijskoj narodnoj banci.

Zbivanja oko te banke nakon višegodišnje agonije praćene raznim aferama, prije nekoliko dana izazvala su nevjerojatnu dramu u Austriji. Na koncu te drame odlučeno je da će se ta banka vratiti u državno vlasništvo, da će prije toga svi suvlasnici banke morati uplatiti na račun banke stotine milijuna eura, ali i da će dio gubitaka sanirati i austrijski porezni obveznici kroz državni budžet.

To je bio i glavni razlog osnutka istražiteljske jedinice Soko Hypo, koja će se sastojati od deset financijskih i gospodarstvenih stručnjaka. Ona bi napokon mogla rasvijetliti brojne sumnjive poslovne transakcije Hypo Alpe Adria banke, u koje su na razne načine bili uključeni i brojni utjecajni Hrvati, predvođeni bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Ivićem Pašalićem i Vladimirom Zagorcem. Za pisanje o toj temi u Austriji se u medijima počela koristiti prigodna kratica K.u.K. – Kroatien und Koruption (Hrvatska i korupcija).