KOŠARICA U SABORU

HDZ odbio podržati Bajićeve kandidate

21.12.2009 u 22:16

Bionic
Reading

Prvi put otkad Hrvatski sabor imenuje predstavnike Državnog odvjetničkog vijeća, Odbor za pravosuđe nije podržao preporučene kandidate glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i DORH-a

Protiv većine kandidata koje je izdvojio Mladen Bajić i koji su imali najveću potporu svojih kolega, glasao je HDZ s koalicijskim partnerima. Suprotno nedavnoj kritici rada glavnog državnog odvjetnika, zastupnici SDP-a ovaj put su podržali njegove prijedloge.

'Pravilo je da se u Saboru podupru svi kandidati struke kako se politika ne bi miješala u njihov izbor', izjavila je za Jutarnji Ingrid Antičević-Marinović, i sama iznenađena presedanom koji je uveo HDZ.

Od 11 članova DOV-a, sedam ih, naime, predlažu državna odvjetništva, a ostala četiri pravni fakulteti te vlast i oporba. Budući da jednom članu DOV-a iz redova odvjetništva još uvijek nije istekao mandat, iz DORH-a su predložili po tri kandidata za ukupno šest mjesta, a od toga je šest dobilo preporuku glavnog državnog odvjetništva jer su izabrani najvećim brojem glasova svojih kolega.

Od preporučenih šest, Sabor je prihvatio samo dvojicu, Darka Kliera i Darka Karlovića, dok se u drugim slučajevima zastupnici u Odboru nisu rukovodili mišljenjem struke. Posebno je dojmljiv neizbor Josipa Čule, zamjenika glavnog državnog odvjetnika, voditelja Odjela za međunarodnu suradnju i bivšeg predsjednika DOV-a.

Njega u pravosudnim krugovima smatraju jednim od najsposobnijih državnih odvjetnika i osobno bliskim Bajiću, a kao kandidat za člana DOV-a dobio je i najveću potporu u kaznenom odjelu DORH-a, čak 23 od ukupno 34 glasa.

Većina u saborskom odboru izabrala je ipak Višnju Lončar, zamjenicu glavnog državnog odvjetnika, koja je u DORH-u dobila samo jedan glas potpore. Višnja Lončar pravničku je karijeru započela u Slavonskom Brodu, a u pravosudnim krugovima smatraju je iskusnom tužiteljicom bliskom Vladimiru Šeksu.

Upamćena je po progonu satiričkog tjednika Feral Tribune, koji je 1996. pokrenula kao v. d. općinske državne odvjetnice u Zagrebu. U optužnici je navela da su novinari Viktor Ivančić i Marinko Čulić člankom 'Kosti u mikseru' 'neistinito i grubo vrijeđali predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana', koji je dao i suglasnost za pokretanje sudskog postupka.

Sudjelovala je, također, u neuspješnom procesuiranju tzv. zločinačke organizacije iz Zagreba. U DOV je izabran i Zvonko Kuharić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, koji je na popisu predloženih kandidata bio drugi s devet glasova, dok je prvo mjesto sa 14 glasova i preporuku DORH-a dobio Željko Krpan, također iz ŽDO-a Osijek.

Kandidatkinja Zvjezdana Verk iz Građansko-upravnog odjela ŽDO-a u Zagrebu dobila je 13 glasova svojih kolega, ali je u Saboru izabrana Tanja Šušak iz ŽDO-a Zagreb koja je u tužiteljstvu dobila osam glasova. Umjesto Snježane Frković, zamjenice glavnog državnog odvjetnika iz Građansko-upravnog odjela, koju je Mladen Bajić izdvojio zbog najveće potpore kolega (15 glasova), u Saboru je izabran Jozo Jurčević čija je potpora u DORH-u bila manja (11 glasova).

Ukratko, samo dva od šest kandidata s preporukom DORH-a izabrana su u Državno odvjetničko vijeće, što je svojevrsni poraz struke pred političkim mišljenjem. Slična situacija dogodila se i nedavno, kada je isti odbor za članove Državnog sudbenog vijeća podržao kandidate koji nisu imali prethodnu većinu glasova svojih kolega sudaca. Riječ je, kažu neki sugovornici, o trendu kojim iz pozadine upravlja Vladimir Šeks.