PUSIĆ NA SKUPU U SPLITU

'Hrvatska je izgubila milijune eura iz EU fondova'

20.12.2009 u 16:10

Bionic
Reading

HNS-ova predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić danas je na predizbornom skupu na splitskom Peristilu istaknula kako predstojeći predsjednički izbori znače prekretnicu za Hrvatsku, jer će izabrani predsjednik ili predsjednica uvesti Hrvatsku u Europsku uniju

"Imamo šansu ući u EU kao zvijezda zato što smo mala zemlja na dobrom mjestu o kojem ovisi stabilnost cijele jugoistočne Europe", rekla je Pusić. Dodala je kako Hrvatska može ući u EU kao zvijezda i zbog toga što je "ipak otišla najdalje u europskim reformama od susjednih zemalja".

Po riječima Vesne Pusić pri ulasku Hrvatske u EU nema jamstava "jer će nas to 2012. koštati 609 milijuna eura, a 2013. godine 647 miljuna eura", ali se pruža golema prilika "za razvoj i uzlet kakvu možda nikad nismo imali". Ulazak u EU je prilika da samo u te dvije godine za nova radna mjesta uzmemo 26,5 milijardi kuna", naglasila je Pusić. Dodala je kako te novce Hrvatskoj neće nitko dati, ali ih Hrvatska može dobit "samo ako smo ih u stanju uzeti", to jest ako se pripremimo i "razumijemo u kojim dijelovima hrvatskog gospodarstva želimo ta radna mjesta".

Upozorivši da je Hrvatska zbog nepripremljenosti do sada već izgubila mnogo milijuna eura europskih fondova, Vesna Pusić je istaknula kako se na predsjedničkim izborima 27. prosinca ove godine u prvom krugu i 10. siječnja iduće godine u drugom krugu riješava dilema hoćemo li iskoristiti šansu koja nam se pruža kako "ne bi izgubili taj veliki poticaj za gospodarski oporavak".

Na skupu na splitskom Peristilu Pusić je također rekla kako je došlo vrijeme da da se u Hrvatskoj "završi s politikom koja se umjesto znanjem koristi lopovlukom i lukavstvom". Zauzela se za decentralizaciju Hrvatske rekavši kako je "čak 91 posto sredstava centralizirano, a samo 9 posto se izdvaja za općine i gradove diljem Hrvatske".

U glazbenom dijelu predizbornog skupa pjevala je ženska klapa Ankora, s kojom je i Vesna Pusić otpjevala nekoliko pjesama.

U izjavi novinarima nakon skupa rekla je kako je u dosadašnjem dijelu njene predizborne kampanje potrošeno dva milijuna kuna. "Moja kampanja je posve transparentna, a kampanje nekih predsjedničkih kandidata nisu transparentne i njih treba prozvati", ustvrdila je Pusić ne preciziravši na koje kandidate misli.