'MRAČNE' DONACIJE

Vidošević i HDZ uzeli novac od osuđenika

18.12.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Premda predsjednički kandidati Vidošević i Hebrang pozivaju na rješavanje korupcije, a u njihovim izbornim stožerima tvrde da ne uzimaju novac od onih koji su ostali dužni ili su osuđeni za kaznena djela, pitanje je hoće li donirani novac vratiti osuđenom Nikoli Hanželu?

Nikoli Hanželu, suvlasniku karlovačke tiskare Lana koji je donirao 100.000 kuna predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću, Županijski sud u Karlovcu krajem listopada ove godine presudio je da Karlovačkoj banci vrati protupravno stečenih 1,1 milijun kuna.

Hoće li HDZ i Vidošević vratiti donacije od osuđenika?

No Hanžel nije samo donator predsjedničkoga kandidata Vidoševića, njegova je tvrtka Lana tiskara prije dvije godine donirala i 200.000 kuna Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koja plaća kampanju dr. Andrije Hebranga. Iako iz izbornih stožera oba kandidata odgovaraju da provjeravaju svoje donatore te ne uzimaju novac od onih koji su ostali dužni ili su osuđeni za kaznena djela, pitanje je hoće li donirani novac vratiti Nikoli Hanželu. Tijekom predstavljanja donatora Nadana Vidoševića na jučerašnjoj konferenciji za novinare osuđeni donator je kazao:

'Nadan Vidošević je netko tko je u životu nešto stekao, uspješno vodi jednu veliku tvrtku u kojoj radnici svaki mjesec uredno primaju plaću. S time se danas vrlo malo tvrtki može pohvaliti i zato sam ja za Vidoševića i nadam se da će postati predsjednik naše zemlje. Njegovoj kampanji donirao sam 100 tisuća kuna i nije mi žao, ako treba dao bih još.'

No prešutio je da je bio šestooptuženi u sudskom postupku koji je trajao punih šest godina, a u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je predsjednik Skupštine Karlovačke banke i vlasnik Obrta Hanžel i tvrtke Lana – Karlovačka tiskara. Iako su ostali optuženici osuđeni na zatvorske kazne, Hanžela je sud je oslobodio zatvorske kazne uz obvezu da vrati 1,1 milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Prema podacima iz sudskog spisa, zloporaba političkog donatora Hanžela odnosila se na sklapanje ugovora Karlovačke banke i Obrta Hanžel, koji je za Karlovačku banku bio štetan jer je KA-BAH na sebe preuzeo obvezu vraćanja 1,129 milijuna kuna kredita s uračunatom kamatom koji je Obrt Hanžel prije podigao, a nije otplatio.

Optužnica protiv Hanžela i ostalih pet optuženika podignuta je potkraj 2003, a nakon istrage započete još 2001. i teretila je okrivljene za zlouporabu službene dužnosti, to jest da su Obrtu Hanžel vlasnika Nikole Hanžela svojim postupcima omogućili pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi, a ne, kao što su to željeli prikazati prilikom istrage, ostvariti što povoljnije revizorsko izvješće za banku, a sve navodno, u cilju zaštite interesa dioničara Kabe.