DOMJENAK IZ VLASTITOG DŽEPA

U Vladu se nosili odojci, rakija i čvarci

17.12.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Hoćete probati malo rakije - veselo je Vladimir Šeks ponudio novinarima, vadeći iz vrećice bocu šljivovice i komovače. Time je potvrdio da je, uz još neke kolege iz HDZ-a te snažnu podršku koalicijskih partnera, dobio zaduženje da na Vladinom božićnom domjenku ne nedostaje alkohola

Do zgrade Vlade se polaganim korakom došetao u društvu također dobro raspoloženih Luke Bebića i Ivana Jarnjaka. 'Barba Luka' ponosno je objavio kako je donio svoje već legendarno maslinovo ulje.

Na novinarski upit je li to sve, uvrijeđeno je podviknuo:

'Što bi vi više htjeli?! Pa to je najbolje maslinovo ulje. Osvojilo je dvije zlatne medalje! Dvije zlatne!' ponosno je isticao. Ivan Jarnjak je, kao pravi Zagorac, donio domaće zagorske štrukle. No nije htio otkriti tko ih je pekao.

'To će ostati tajna. Pa znate već kak se veli. Mamica su štrukle pekli', diplomatski se izvukao Jarnjak, piše Jutarnji.hr

Ipak, većinu namirnica iz vlastite proizvodnje ili kupljenih vlastitim novcem, članovi Vlade su donijeli još u srijedu. Tu je ideju još prije dva tjedna predložila premijerka Jadranka Kosor, kako bi pokazala narodu da Vlada štedi i na blagdane.

No ostalo je nepoznato zašto onda javnost nije mogla putem medija vidjeti taj blagdanski stol na Markovu trgu, kako bi se vlastitim očima uvjerila u štedljivost. Možda zbog pozamašnih količina alkohola. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković nam se pred samu sjednicu Vlade pohvalio da je donio čak 18 litara svojega vina iz Iloka.

'To je prvoklasno vino koje proizvodi moj sin. Ima oko 18 litara zelenog silvanca i cabernet suvignona. Mislim da će biti dovoljno', poručio je Čobanković. Glavni koalicijski partner je bio zadužen za - pajceke.

'Donijeli smo ono što se od HSS-a očekuje. Jednog domaćeg pajceka. Dokazano je hrvatskog porijekla, nikakav uvoz', naglasio je Josip Friščić. Radilo se o dva pajceka te nešto čvaraka, mandarina i ostalih agruma.

Do Markova trga su se zajedno došetali pripadnici Kluba zastupnika nacionalnih manjina Nazif Memedi s čak tri litre jegera i Šemso Tanković koji je bio zadužen za, kako je rekao, prokulice i ostalo zelenje.

'Mislim da će tri litre ovog aperitiva biti dovoljno', zaključio je Memedi.

'Ja nisam donio ništa, ali moji suradnici jesu. Znate već da ne pijem alkohol i ne jedem svinjetinu, pa smo tako bili zaduženi za prokulice i drugo zelenje', otkrio je Tanković, koji zastupa albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac
također je došao na domjenak, ali praznih ruku. Kaže kako je za to zadužio svoj klub zastupnika, posebice Milu Horvata koji donio vino koje sam proizvodi. O kojoj se količini radi, nije želio otkriti. No ako se uz gore navedene litre žestica i vina pribroji i šest boca pjenušca koje je na Vladin blagdanski stol stavio Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, definitivno je da vladajući neće ostati žedni.

Denes Šoja
, zastupnik mađarske manjine došao je zajedno sa Zdenkom Čuhlin, zastupicom hrvatskih Čeha i Slovaka. Šoja je svoj doprinos domjenku dao u obliku madžarskih bajkli i, kako je rekao, finog baranjskog vina. Količina je opet ostala nepoznata. Čuhlin je, pak, donijela sir i vrhnje. 'Nemojte to podcjenjivati. Radi se kilogramima', otkrila je.