SDP O REFORMI ZDRAVSTVA

Ministar je narodu poručio: Harač, rajo

Bionic
Reading

Ministar zdravstva narodu je umjesto riječi 'Sve najbolje u novoj godini', uputio prijetnju koju je Mažuranić napisao još prije 150 godina: 'Harač, rajo, harač... ili još gore bit će' - rekla je dr. Biljana Borzan na konferenciji za medije SDP-a

S novom godinom je, kažu u SDP-u, počeo kaos u hrvatskom zdravstvu, a cijela reforma pretvorila se u reket liječnika primarne zdravstvene skrbi i pacijenata čije je male prihode Milinović dodatno opteretio participacijama kojima želi zakrpati rupe u zdravstvu, prenosi Večernji list.

Nazivajući reformu zdravstva 'kaubojskom', članica Predsjedništva SDP-a Biljana Borzan na konferenciji za novinare poručila kako je Nova godina građanima donijela novi kaos u hrvatskom zdravstvu.

Posljedice te 'kaubojske reforme' su, kako je rečeno, neobavještenost građana o svojim pravima i obvezama u zdravstvenom sustavu, nespremnost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na uvođenje participacije, odustajanje građana od posjeta liječniku 'dok im voda ne dođe do grla' i destabilizacija sustava primarne zdravstvene zaštite.

Borzan je upozorila da prema nedavnom izvješću iz Bruxellesa Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u svijetu.

'Ne želimo biti dio te reforme jer ona jasno pokazuje da je HDZ-ova vlada socijalno neosjetljiva', upozorava docent Mirando Mrsić. Zbog novih nameta, SDP traži da se umjesto zamrzavanja plaća, zamrzne reforma zdravstva, definiraju usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za sve građane, redefinira položaj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te reformiraju bolnički i sustav HZZO-a.

'SDP čestita liječnicima primarne zdravstvene zaštite, njih je 40 posto koji su pacijentima odbili naplaćivati porez na bolest', zaključio je Mrsić.