GORDAN MALIĆ U 'OTVORENOM'

DORH je odavno znao za Sanadera i Hypo

17.12.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Prema tvrdnjama novinara Jutarnjeg lista Gordana Malića, DORH je godinama znao da je Ivo Sanader dobio proviziju od Miroslava Kutle za sređivanje kredita kod Hypo banke

Malić tvrdi, a to je potkrijepio i dokumentima koje je donio u HTV-ovu emisiju 'Otvoreno', da je za sređivanje kredita kod Hypo banke Sanader uzimao proviziju tijekom 1996. godine kada je radio u Uredu predsjednika dr. Franje Tuđmana. Doduše, u papirima, nekakvoj isplatnoj listi, ne vidi se puno ime bivšega premijera, nego samo dva slova: SA. Tijekom emisije Malić nije objasnio je li on to radio na svoju ruku, za HDZ ili neku treću stranu.

O svemu spomenutom na suđenju je još 2000. godine svjedočila Milena Šenator, financijska direktorica zadužena za platni promet u Kutlinoj propaloj Globus grupi. Ona je detaljno, tvrdi Malić, obrazložila isplate na crno koje su se provodile u Globus grupi. Navodno je tako tijekom 1995. i 1996. godine isplaćeno između 40 i 50 milijuna maraka. Malić kaže da je gospođa Šenator govorila i o gotovinskom kreditu Kutli od četiri milijuna maraka koji je dobiven od Hypo banke, za što je Sanaderu isplaćeno 800 tisuća maraka provizije.

Za sve izrečeno ona je bila spremna donijeti i ispise sa svoga računala, ali za to tužiteljstvo nije pokazalo interes. Za propast njenog svjedočenja Malić je okrivio pomoćnika državnog tužitelja Dragana Novosela, koji je, umjesto da ju je odveo do istražnog suca da mu ponovi što je rekla kako bi se njen iskaz mogao koristiti kao sudski dokaz, čekao tri dana. Gospođa Šenator naglo je zašutjela nakon što je njeno ime procurilo u javnost, prihvatila je kaznu od godinu i pol zatvora te se za nju više nije čulo. Malić je rekao da je tužiteljstvo imalo i slučaj i dokumente i svjedoka već tada, pa ništa nije napravilo. U emisiji 'Otvoreno' nitko iz Hypo banke, ni iz Hrvatske ni iz Austrije, nije želio sudjelovati. Samo su poslali priopćenje u kojem su naveli da oni o stvarima o kojima se posljednjih dana piše u medijima nemaju nikakvih saznanja.

O svemu tome o čemu je govorio Malić već se pisalo u hrvatskim medijima. Nešto je objavio Feral, a nešto sam Malić. Emisiji je prethodila neslavna uvertira - glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić koja je na bolovanju pokušala je zaustaviti njeno emitiranje.