POGLED KROZ OBJEKTIV

Foto-priča iz Hrvatske 2009. godine

25.12.2009 u 19:37

Bionic
Reading

Dvanaest mjeseci marljivo smo izdvajali i skupljali fotografije i iz mjeseca u mjesec slagali ih u galerije koje smo sada sve objedinili na jednom mjestu pod nazivom Foto-priča iz Hrvatske 2009. Baš kao i u galerijama iz svijeta, i ovdje su više zastupljeni mali ljudi i obični događaji koji teško da bi dohvatili naslovnice medija

Ima među fotografijama događaja i situacija koje su ipak stigle do naslovnica, ali ovdje je prvenstveno riječ o malim ljudima, njihovim pričama, sitnim životnim radostima, nesrećama…

U tristo i kusur fotografija najviše smo se koristili pogledom kroz objektiv fotoreportera agencije Cropix, ali može se galerijama naći i radova suradnika tportala. Neke od fotografija priče su za sebe, neke su pak prava mala remek-djela i nema sumnje da galerije uistinu vrijedi prelistati.

Svjetsko rukometno prvenstvo koje se održavalo u Hrvatskoj nekako je obilježilo siječanj.

Navijači, uglavnom iz Europe, posjetili su gradove u kojima su odigravale utakmice, a dok su se oni zabavljali, Hrvatska se borila s nestašicom plina.

Početak godine zapamtili su stanovnici Paga koji je zbog obilnih kiša bio poplavljen, u Pakracu je minirana kuća pravoslavnog svećenika Amfihilija Živkovića, Šime Strikoman snimio je još jednu milenijsku fotografiju povodom puštanja u promet stotog Crotrama, a u Šibeniku su vandali išarali spomen ploču NOB-a…

Veljača je, kako to i priliči, mjesec karnevala u kojem nitko nije pošteđen izvrgavanju ruglu. U riječkoj povorci tako se našla i lutka bivšeg premijera Ive Sanadera, a u Splitu je Grgur Ninski dobio novo odijelo.

Nezadovoljni radom tvornicom kamene vune Rockwool, stanovnici Pićana i Podpićana prosvjedovali su po ko zna koji put, dok su Dubrovčani zahvaljujući snijegu i skijali na Stradunu.

S dolaskom proljeća počelo je zagrijavanje za predstojeće lokalne izbore. U Zagrebu je skrojeno zatvorsko odijelo za novog gradonačelnika, a Šibenčani su na promjene pozvani s drvoreda kraj pjace.

Anka Krkljec proslavila je stoti rođendan, Marija Sorić iz Trogira na pazar je donijela bundevu od 47 kilograma, Breljani su se obranili od velikog požara, a da vandali ne priznaju velikane, uvjerili su se Brođani kad je na bisti Stjepana Radića osvanuo kukasti križ.

Politički ekshibicionist Anto Đapić nakon košarke se okušao u slobodnom penjanju i tenisu, ali ni bavljenje sportom nije mu podignulo rejting kod građana.

U svibnju Hrvate je zahvatila loto groznica koja se prenijela i u lipanj.

Preranu smrt kralja popa Michaela Jacksona njegovi zagrebački fanovi obilježili su muralom. Ivana Vasilj postala je miss Hrvatske, a istovremeno u Svetvinčentu jedan jarac i jedna koza dobili su titule miss i mistera za 2009. godinu.

Pobjedu Željka Keruma na izborima za gradonačelnika dio Splićana doživio je kao poraz urbanog od ruralnog, pa je dan nakon izbora spomenik Marku Maruliću osvanuo zamotan u žute Kerumove vrećice.

Srpanj je tradicionalno rezerviran za ljubitelje sedme umjetnosti, a svi oni koji su imali priliku doživjeti zalaske i izlaske sunca u Motovunu znaju zašto ovaj istarski gradić ima plus više.

Da se od zastupnika u hrvatskom Saboru može očekivati svašta, potvrdio je dvojac Milovanović & Đurđević koji je se za vrijeme rasprave zabavljao listajući Sportske novosti. Dok jedni na poslu planduju, drugi 'kruh svoj s ramena svoga' pošteno zarađuju branjem lubenica u dolini Neretve.

Istovremeno, Makarani su obilazili novootvorenu zvjezdarnicu, a Borat Zadar.

Predsjednik Mesić na Hvaru je u kolovozu pokazao torzo, u Osijeku je otplesana Quadrilla za Guinessovu knjigu rekorda, a Zadrani i njihovi gosti uživali su u još jednoj noći punog mjeseca.

S početkom rujna u Dubrovnik je stigao jedan od ponajvećih svjetskih kruzera Carnival Dream, na koji stane 4.600 gostiju i 1.300 članova posade. Zadrani su promovirali 419 novih doktora znanosti, a HUS je započeo sa serijom prosvjeda.

Pula je početkom listopada obilježila Međunarodni dan kravate, Franjo Tuđman dobio je spomenik u Imotskom, a Šime Strikoman snimio je u Šibeniku svoju 182. milenijsku fotografiju.

Neuobičajeno topli studeni omogućio je da se na splitskim Bačvicama odigra partija picigina, u Vodnjanu je održan festival ulja, a u Zagrebu su B.a.b.e. pokrenule akciju Silovana.

Prosinac su pak obilježile niske temperature. Snijeg i led okovali su Hrvatsku.