NOVI SVJEDOCI NA SUĐENJU

Holivudska potjera za ubojicom policajca

16.12.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Na suđenju Kazimiru Dužnoviću za ubojstvo policajca Ivana Grbavca u pljački banke u Sesvetama svjedočili su krim-policajci koji su se slučajno našli pred bankom. Čeka se vještačenje u kojem se 'tek otkrivaju neke stvari', rekao je sudac

Županijski sud u Zagrebu naručio je od stručnjaka izvan MUP-a kombinirano sudsko medicinsko i balističko vještačenje kobne pljačke Reiffeisen banke u Sesvetama koje je do danas trebalo biti završeno. Sudski vještak tražio je produžetak roka za vještačenje 'jer se neke stvari tek otkrivaju', rekao je sudac Vladimir Vinja

Sudac kaže da još uvijek nema pištolja policajca Gorana Blaževića koji je u banci bio s ubijenim Ivanom Grbavcom što je jedina slaba točka optužnice protiv Kazimira Dužnovića. Vještaci su dobili dozvolu za odgodu izvješća do 13. siječnja 2010. kada se suđenje nastavlja njihovim iskazima.

Snimka nadzornih kamera u vrijeme ubojstva
Holivudska potjera za Dužnovićem

Danas su na poziv obrane svjedočili krim-policajci koji su se u trenutku pljačke sasvim slučajno našli pred bankom u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama – Željko Putrić i Marija Perić. U službenom automobilu bez policijskih oznaka krenuli su prema bolnici Dubrava, ali su 'slučajno skrenuli' i našli se u Sesvetama kada su preko radio-veze čuli tzv. 'panic alarm' da je u tijeku razbojništvo.

Kada su shvatili da se nalaze u ulici u kojoj se razbojništvo događa, vozili su se Zagrebačkom ulicom u koloni jer, kako su oboje posvjedočili, 'na semaforu je bilo upaljeno crveno svjetlo'. Njihov pogled kroz stakla automobila pretvorio se u holivudsku potjeru za maskiranim i naoružanim razbojnikom.

Krim-policajac Željko Putrić, iz 6. policijske postaje u Novom Zagrebu, ispričao je kako iz automobila nisu vidjeli da se u banci nešto sumnjivo događa, pa je on čak pomislio da je u pitanju lažna dojava. Kaže da je vidio kako su se kraj banke parkirali temeljni policajci u službenom automobilu s upaljenim rotirkama te da su njih trojica ili četvorica krenula prema ulazu u banku.

Pljačku gledali iz automobilakao slučajni prolaznici

Putrić je, tvrdi, sve to gledao iz automobila. 'Većina policajaca ušla je u banku, a jedan je ostao stajati na vratima', rekao je i dodao daje čuo povike: 'Baci oružje!' Kada su policajci ulazili u banku, najprije su zastali, tako da se posljednji 'doslovno zaletio u njih', svjedočio je Putrić.

'Nakon par sekundi čula se pucnjava te se vidjelo kako staklo leti prema van', prepričao je Putrić, koji je tada zaustavio automobil sa strane, izašao van i vidio maskiranog i naoružanog pljačkaša u bijeloj trenirci kako izlazi iz banke i zalazi iza zgrade. Tada je odlučio krenuti automobilom u potjeru za njim.

Kako nije poznavao sesvetski kraj, zašao je u ulicu u kojoj je vidio patrolu sesvetske policije s upaljenim rotirkama kako prate razbojnika te odlučio ići za njima. Došli su do parkinga na kojemu se tada dogodio vatreni obračun policije i razbojnika koji je ubrzo pobjegao.

Vatreni obračun na parkiralištu

Trojica policajaca bila su u krvi i teško ozlijeđena. 'Suvozač je bio na podu i krvario, vozač je također bio u krvi i nagnut nad volanom, a vježbenik je puzao sa zadnjeg sica.' Jedan od njih tada je rekao Putriću: 'Ubio mi je kolegu.' Putrić tvrdi da je tada nastavio potjeru za počiniteljem. Cijelo vrijeme imao je pištolj, ali ga nije mogao upotrijebiti zbog 'sigurnosti građana'.

Građani su ga uputili kamo je počinitelj otišao te se Putrić našao sam pred jednom stambenom zgradom. Kaže da je zvao 92, ali da mu se nitko nije javljao, pa je nazvao 112 te su ga tek oni spojili s OKC-om. Rekli su mu da već znaju gdje se počinitelj skriva. 'Uskoro su stigli i specijalci pa sam se maknuo sa strane', rekao je Putrić, a tvrdi da je tek tada od kolega saznao da poginuo policajac.


Uhićenje optuženog Kazimira Dužnovića
Dužnovićeva predaja

'Mislio sam da je poginuo policajac u automobilu, tek sam nakon uhićenja Dužnovića saznao da je to bio policajac u banci', rekao je Putrić i dodao da je Dužnović sam izašao iz zgrade bez oružja dvadesetak minuta nakon što ga je policija opkolila.

Mlada policajka Marija Perić prepričala je da je iz automobila vidjela kako su dvojica policajaca ulazeći u banku zastala te da se treći 'zaletio u njih'. 'Kao da su htjeli izaći', rekla je Perić, 'ipak, dvojica su ušla unutra, a jedan je ostao stajati na ulazu. Uskoro se čulo nekoliko pucnjeva, a zatim i rafal nakon kojega je jedan policajac pao na leđa kraj policajca na izlazu.' Trećeg policajca, koji je najvjerojatnije ubijeni Ivan Grbavac, nije vidjela.

Kaže da je s pištoljem u ruci krenula prema ulazu u banku, ali su se vratili u automobil i nastavili potjeru.

Sumnjivi iskazi svjedoka?

Ona je saznala da je Grbavac ubijen tek kasnije navečer, iako je odmah nakon uhićenja Dužnovića bila u policijskoj postaji Sesvete s kolegom Putićem koji tvrdi da je tada već znao za ubojstvo.

Odvjetnik optuženog Kazimira Dužnovića Krešimir Krsnik dao je primjedbu na 'istinitost iskazivanja oba svjedoka' i rekao: 'Oni ili uopće nisu bili tamo, a ako i jesu, govore u suprotnosti sa svim provedenim dokazima i izvješćem koje su sastavili 5. svibnja ove godine.'

Naime, Putrića i Perić za svjedoke je pozvao upravo Krsnik, koji je rekao da je žalosno što nisu svjedočili u istrazi, na što je sudac Vladimir Vinja odgovorio: 'Kad bismo upisivali sve što radi ovaj sud, a nije rađeno u istrazi, spis bi nam se strašno podebljao.'

Kasnije je sudac Vinja svjedocima rekao kako je neobino to što su oni ganjali čovjeka, a nitko ih nije zvao za svjedoke: 'U ovom slučaju saslušavali smo i svjedoke koji čuli da je pukla petarda.'