KOSOR O BIVŠEM ŠEFU

Sanader je nevažan

16.12.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Povratak Sanadera, njegova povezanost s Hypo bankom i mogući unutarstranački izbori, za premijerku Jadranku Kosor nevažne su teme s kojima se zloupotrebljava njezino vrijeme

Vlada je, ističe Kosor, trenutačno zaokupljena donošenjem teških odluka.

'Čekaju nas razgovori sa sindikatima, problemi s božićnicama, teška situacija u gospodarstvu. Sve su to izazovi i problemi koje moramo rješavati, a sve drugo su spekulacije', rekla je premijerka prilikom današnjeg posjeta Domu za starije i nemoćne osobe Ksaver gdje je uručila poštanske uplatnice s povratom treće rate umirovljeničkog duga.

Premijerka je za danas najavila sastanak u Banskim dvorima sa sindikatima javnih službi oko božićnice dok bi se poslijepodne trebala naći s predstavnicima MOL-a  oko odgode izdvajanja plinskog biznisa iz INA-e

Vlada će javnim službama ponuditi 625 kuna božićnice i očekuje da će s njima postići dogovor, odnosno da neće doći do sindikalnih tužbi.

'Odluku o božićnicama donijet ćemo na sutrašnjoj sjednici Vlade. Otvoreni smo i dalje za socijalni dijalog. Ako mogu primijetiti, nalazimo se u neobičnoj situaciji. S jedne strane nas se pritišće da otpustimo 20 do 30 tisuća ljudi iz javnog sektora, a s druge sindikati odbijaju bilo kakav dijalog o božićnicama', rekla je premijerka Kosor.

Najavila je da će razgovarati s ministrima Darkom Milinovićem i Ivanom Šukerom kako je došlo do toga da je puni iznos božićnica već isplaćen u nekim državnim poduzećima i zdravstvenim ustanovama, usprkos odluci Vlade da se isplata stopira. Također, će se odlučiti da li će se isplaćene božićnice morati vratiti, i na koji način.

Sljedeće godine Vlada će otvoriti i pitanje kolektivnih ugovora u javnim djelatnostima jer se samo za prijevoz, istaknula je premijerka izdvaja godišnje 1,4 milijarde kuna

Kad je riječ o plinskom biznisu država trenutno nema sredstava da ga otkupi od Ine, niti želi dodatno opteretiti i onako prenapregnut državni proračun. Zbog toga je s MOL-om dogovoreno, što će danas biti i potpisano, da se izdvajanje plina odgodi do kraja iduće godine.

'S Inom je dogovoreno da vrati dug državi, a s tim ćemo riješiti i problem HAC i Hrvatskih cesta', istaknula je Kosor.

Vlada je ove godine za povrat duga umirovljenicima iz proračuna izdvojila 830 milijuna kuna, sličan iznos bit će im uplaćen i 2011. i 2012. godine, dok je 2013. kraj isplate, a zadnja rata će iznositi oko 150 milijuna kuna.

'Kako bi mogli redovito isplaćivati mirovine morali smo donositi i neke teške odluke. Ali svjesni smo da s tim pokazujemo poštovanje svim umirovljenicima', rekla je premijerka.