POVRATAK OTPISANOG

Sanader od progona bježi u Sabor?

16.12.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Ivo Sanader planira uskoro aktivirati svoj zastupnički mandat i vratiti se u Sabor kako bi se zaštitio od sve težih optužbi na svoj račun

O tome se navodno naveliko šuška među zastupnicima HDZ-a . 'Čuo sam da je povratak u Sabor plan o kojem Sanader razgovara s najbližim suradnicima', kazao je za Globus jedan os HDZ-ovih zastupnika.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je kako nema nikakvih zapreka da Sanader sjedne u zastupničke klupe. 'Nema zapreka za aktiviranje njegova mandata. Sanader mora obavijestiti predsjednika Sabora o svojoj namjeri, predsjednik Sabora onda njegov zahtjev šalje Mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje to treba samo verificirati', kazao je Šeks.

Budući da je otišao s premijerske dužnosti, Sanader je aktivirao paodmah ponovno zamrznuo svoj zastupnički mandat. Prema saborskimpravilima, mandat može aktivirati nakon šest mjeseci mirovanja, a tajrok istječe 15. siječnja.

Sanaderov povratak u Sabor dodatno biotežao položaj predsjednici stranke Jadranki Kosor, jer bi to neizbježnodovelo do novih frakcijskih borbi i daljnjeg slabljenja HDZ-a.


U Sanaderove planove za sada su upućeni samo njegovi najbliži stranački prijatelji s kojima zadnjih tjedana provodi najviše vremena. Prema njima, ni Sanaderov dolazak prošlog tjedna na Mirogoj nije bio slučajan. 'Ne čini on ništa bez veze. On je i dalje političar, govori kada treba i što treba. Svojim postupkom samo je dao do znanja da nije mrtav čovjek i da dobro prati što se događa.

Iste je večeri na misi zadušnici Sanader zasjeo u katedrali između Jadranke Kosor i njezina zamjenika Darka Milinovića. Nakon toga večerao je u društvu Marija Zubovića, Jerka Rošina, ali i Luke Bebića, koji se očito nije odrekao Sanadera.

Navodno je Sanader bio nezadovoljan time što ga vrh HDZ-a nije zaštitio od napada predsjednika Stjepana Mesića. Zato je odlučio krenuti u političku ofenzivu. U HDZ-u i dalje ima onih koji bi Sanadera željeli opet vidjeti u politici. 'Bila bi mi čast da u Saboru sjedim u društvu Ive Sanadera', kaže HDZ-ov zastupnik Ivan Bagarić. S njim se slaže i zastupnica Nedjeljka Klarić. Zastupnik Daragan Vukić kaže kako je Sanader i dalje počasni predsjednik stranke i da treba poštovati njegovu odluku ako se odluči vratiti u Sabor. 'Sanader je čovjek koji okuplja, a ne koji razbija stranku, on samo može jačati HDZ', kaže Vukić.

Ima među HDZ-ovcima onih koji i ne misle tako. Zastupnik Josip Đakić ne osporava mu pravo da se vrati. 'Mogućnost povratka sigurno postoji. Ali taj mi je njegov odlazak neobjašnjiv nakon šest godina, tijekom kojih je bio lider stranke i oslonac svima nama', kaže Đakić.