NEMA MILOSTI ZA PETRAČA?

Mesić: Slušat ću Komisiju za pomilovanje

15.12.2009 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik Stipe Mesić rekao je da će poštovati Komisiju za pomilovanje te da, ako ona tako odluči, neće pomilovati svog nekadašnjeg prijatelja i osuđenika Hrvoja Petrača

'Dosad sam uvijek poštivao odluku Komisije za pomilovanja, pa će tako biti i ovaj put, kada je na dnevnom redu Hrvoje Petrač. Nismo se nikada razišli u stavovima. Ako ga oni odbiju predložiti za pomilovanje, i ja ću biti za to', rekao je predsjednik Mesić danas za Večernji list.

Pomilovanje Hrvoja Petrača već je danima medijska tema i Petrač i njegova obitelj s nestrpljenjem čekaju mišljenje komisije i Mesićevu odluku.

Prve reakcije pokazale su da bi pomilovanje Petrača, koji je osuđen za otmicu maloljetnog sina Vladimira Zagorca, Mesiću moglo biti upisano u velike političke promašaje koji bi obilježili kraj njegova drugog mandata i na neki način potvrdili sumnje onih koji godinama tvrde da Mesić ima obveze prema Petraču jer mu je ovaj financirao prvu kampanju.

Mesić dosad nije javno iznosio nikakvo mišljenje, ali politički kuloari tvrde da je odluku da pomiluje Petrača već obznanio premijerki Kosor i da ga je ona upozorila da će to naići na negativan odjek i biti upisano u još jedno sporno pomilovanje, premda član komisije Vladimir Faber opravdano podvlači da je od svih pomilovanja odjeke u javnosti izazvalo njih samo jedan posto.

No ako u tih jedan posto bude i Hrvoje Petrač, reakcije bi mogle biti vrlo burne.

Očito, zbog spornih pomilovanja i uloge predsjednika države, kako Mesića, tako i Tuđmana, otvara se prostor za preispitivanje kriterija po kojima se trebaju davati pomilovanja, a HDZ će se, sudeći prema riječima Vladmira Šeksa, založiti da u ustavnim promjenama konačnu riječ u pomilovanjima više nema predsjednik države.