JOŠ JEDAN SANADEROV COMEBACK?

'Hvala Bogu da se šef vraća'

15.12.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Skoro pola godine od još uvijek neobjašnjenog odlaska, po tko zna koji put počelo se špekulirati o povratku Ive Sanadera, kojeg su, čini se, zabrinule sve češće korupcijske istrage koje dozvoljava njegova nasljednica u Banskim dvorima

'Zaustavi obračun s korupcijom ili odlazi', navodno je Jadranki Kosor prošli tjedan ultimativnoporučio bivši premijer Sanader koji se na iznenađenje svih ukazao u javnosti na godišnjicu Tuđmanove smrti. Sanader je, kako piše Nacional, protiv Kosoričine volje i želje došao na Mirogoj, ali i na misu u katedralu, sve kako bi joj pokazao da je se ne boji i da je želi eliminirati iz političkog života. Osim toga, Sanader očito želi pokazati da oko sebe još uvijek može okupiti velik dio HDZ-a, a ako premijerka nastavi borbu s korupcijom, može se dogoditi da joj dio HDZ-a otkaže poslušnost. Da Sanader i dalje ima podosta prijatelja, pokazuju i riječi njegovog splitskog kompanjona Jerka Rošina koji je nedavno izjavio da će se Sanader vratiti u velikom stilu. U HDZ-ovim kuloarima prepričava se i navodna izjava Biance Matković koja je nedavno rekla: 'Hvala Bogu da se šef vraća.'

Izbori ili puč?

Prema pisanju Nacionala, pred HDZ-om su u idućim mjesecima dvije mogućnosti. Prema prvoj, Kosor bi se mogla odlučiti na prijevremene unutarstranačke izbore, no prije toga će unutar stranke ojačati svoju poziciju i na svoju stranu pokušati pridobiti stranačke glavešine poput Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Ivana Šukera ili Petra Čobankovića.

Prema drugoj varijanti, Sanader bi se mogao odlučiti na pokušaj stranačkog puča, što i nije toliko nemoguća solucija s obzirom da u predsjedništvu stranke i dalje ima sebi lojalne ljude. Formalno gledajući, predsjedništvo stranke moglo bi izglasati nepovjerenje Jadranki Kosor i zatražiti novi izborni sabor. Iako je to teže izvediva varijanta, kako bi osigurao sebe i svoje ljude od istraga, Sanader bi mogao biti spreman i na taj korak.

Međutim, takva Sanaderova odluka mogla bi izazvati veću krizu u državi. HDZ nakon toga ne bi mogao računati na koalicijske partnere, pa bi na vlast vrlo lako mogla doći oporba. S druge strane, HDZ bi tim potezom i samu državu udaljio od Europe koja bivšem premijeru itekako zamjera bujanje korupcije.