Hrvatska ZIMA POKAZUJE ZUBE

Hrvatska okovana ledom

U većem dijelu zemlje zbog niskih temperatura moguća je poledica, mjestimice pada snijeg, a u priobalju puše jaka bura

Najhladnije je na Zavižanu gdje je jutros u 8 sati izmjereno čak -11 stupnjeva Celzijusa, na Sljemenu je -9, a u Zagrebu su dva stupnja ispod ništice. U najvećem slavonskom gradu Osijeku je -4, Varaždinu -3, a u Gospiću -4. Na Jadranu su temperature poslovično iznad nule - od jedan u Rijeci do 12 u Makarskoj i 13 na krajnjem jugu, u Dubrovniku.

HAK upozorava vozače da ne kreću na put bez zimske opreme, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te, ako je moguće, odgode putovanja. Za sav su promet zatvorene dionica autoceste A1 između Svetog Roka i Maslenice, Jadranska magistrala (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene i državna cesta D506 Dobroselo-Mazin, zbog olujnog vjetra i snijega.

Dionicom Jadranske magistrale (D8) između Bakra i Karlobaga, državnim cestama D54 Maslenica-Zaton Obrovački i D25 Gospić-Karlobag mogu prometovati samo osobna vozila. Na Krčkom mostu zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle), dok je na Paškom mostu zabranjen i za II. skupinu vozila (vozila s natkrivenim teretnim prostorom).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama u Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju te ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. Na staroj cesti preko Učke (ŽC 5047), na Ćićariji, Sljemenskoj cesti te na Samoborskom i Žumberačkom gorju obavezna je zimska oprema.

Pojačan je izlaz teretnih vozila na GP Macelj. Na ostalim graničnim prijelazima promet je rijedak. Zbog loših vremenskih prilika u prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Jablanac-Mišnjak i Sumartin-Makarska te katamarani iz Splita za Lastovo, Vis, Brač i Hvar, a iz Rijeke za Lošinj i Pag.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još