KONAČNO STIGLA ZIMA

Hrvatsku prekrio snijeg

14.12.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Snježne pahulje prekrile su skoro cijeli kontinentalni dio zemlje, a prema najavama meteorologa, bjelina će se zadržati barem do sredine tjedna

Osim u Gorskom kotaru, gdje je snijega bilo i prijašnjih dana, snježne pahulje danas su razveselile stanovnike Bjelovara, Karlovca, Ogulina, Otočca, Siska i Županje. Što se tiče visine snijega, najviše snijega, odnosno 34 centimetra ima na Zavižanu. Na Sljemenu ima 15 centimetara snijega, u Čabru sedam centimetara, a u Ogulinu dva.

Dok po kontinentu pada snijeg, na obali i priobalju vije bura. Ovakvo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u ostatku tjedna. 'Snijeg će vjerojatno do sredine tjedna i u nizinama stvoriti bijeli pokrivač. Na Jadranu će biti kišovito i vjetrovito. Tako bi bura mogla donijeti snijeg i na sjeverni Jadran', poručuje Borivoj Čapka iz DHMZ-a.

Iz HAK-a upozoravaju da vozači na put kroz Liku i Gorski kotar ne kreću bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama u Lici: D 1 Lička magistrala (D. Selište-Plitvice - Korenica - Klapavice), D 23 Žuta Lokva - Senj, D 25 Korenica - Lički Osik, D 42 Saborsko - Selište, D 52 Špilnik - Vrhovine - Č. Klanac, D 217 G. Vaganac - GP Ličko Petrovo Selo, D 504 Ličko Petrovo Selo - Prijeboj, D 506 Dobroselo - Mazin - Bruvno i D 522 Udbina - Gornja Ploča te u Gorskom kotaru: A 6 Rijeka - Zagreb, između Kikovice i čvora Bosiljevo 1, D 3 Zdihovo - Vrbovsko - Kupjak (ŽC 5034) - (stara cesta kroz Gorski kotar), D 32 Prezid - Delnice - Mrkopalj, D 42 Stubica - Ogulinski Hreljin, D 203 Brod na Kupi - Delnice, D 305 Parg - Čabar, D 501 Meja - Oštrovica - Gornje Jelenje, ŽC 5030 Platak - D 3, ŽC 5032 Crni Lug - Gornje Jelenje, ŽC 5034 Vrbovsko - Ravna Gora - Kupjak, ŽC 5062 Fužine - Lukovo - Kraljev Jarak, ŽC 5068 Fužine - Zlobin - Hreljin, ŽC 5191 Sopač - Mrkopalj - Tuk te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Ćićarije. Za sav promet zatvorena je stara cesta preko Učke.

Jadranskom magistralom (D 8) od Bakra do Karlobaga zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama), zbog bure.

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A 6 Rijeka - Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, te na A 1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok, a na dionici Bisko - Ravča pada snijeg.

Zbog radova u tunelu Sleme na autocesti A 6 Rijeka - Zagreb, danas (14. prosinca) od 8 do 24 sata bit će zatvorena južna cijev tunela Sleme (u smjeru Zagreba), a prometovat će se dvosmjerno sjevernom cijevi (u smjeru Rijeke).

Na graničnim prijelazima promet je rijedak.

U prekidu je trajektna linija Brestova - Porozina. Ostali trajekti plove redovito.