POLA MILIJARDE KUNA

Todorić, Crkva i Grad ruše zagrebački budžet

Bionic
Reading

Više od 416 milijuna kuna gradu Zagrebu duguje nekoliko stotina pravnih i fizičkih osoba za komunalne doprinose od 1998. godine do danas. Osim samoga Grada, na popisu su i Agrokor, Zagrebačka nadbiskupija, razna ministarstva, podružnice Holdinga

Portal Zagrebancija.com došao je u posjed zapanjujućeg popisa dužnika Gradu s datumom 31. srpnja ove godine. O koliko je zaista velikoj svoti riječ, govori i činjenica da je Prijedlog proračuna za 2010. 'kratak' za 300 milijuna kuna. Grad Zagreb od 1998. godine neuspješno pokušava naplatiti ove dugove.

'To su sve postupci koji traju i traju', kaže Božidar Merlin iz Gradskog ureda za izgradnju Grada.

'Imamo opomena koje su u tijeku, po rješenju, kada postane pravomoćno, ako ne plati ratu, idu opomene, ako ne ide opomena, idu ovrhe. Za 2006. imamo 645 opomena i 469 ovrha, za 2007. imamo 518 opomena i 245 ovrha, za 2008. 416 opomena i 92 ovrhe, a za 2009. godinu 680 opomena i 361 ovrhu', dodaje Merlin.

Zbog ovih problema naplate Gradski ured za izgradnju grada predložio je na prošloj sjednici Odbora za statut Gradske skupštine dopunu odluke o komunalnom doprinosu. Tako, ako obveznik komunalnog doprinosa ima nepodmirene dospjele obveze komunalnog doprinosa, a gradi novi objekt, dužan je za taj objekt komunalni doprinos platiti odjednom, i to u roku od osam dana od konačnosti rješenja.

'To nas je ponukalo da imamo bolju naplatu komunalnog doprinosa. Time tjeramo investitore da plate stare obaveze kako bi mogli krenuti u nove', pojašnjava Merlin.

No, zanimljivo, ovom odlukom Merlin će natjerati i sam Grad da plati samom sebi svoje dugove.