GOTOVININ BRANITELJ MIŠETIĆ:

'Brammertz traži dnevnike jer vidi da gubi'

13.12.2009 u 19:41

Bionic
Reading

'Ovim su potezom Vlada RH i Serge Brammertz prekršili temeljna prava generala Gotovine, kao i presedane Haaškog suda. Tajnost komunikacije između optuženika i članova njegove obrane je svetinja, i ovdje to pravo proizlazi iz Statuta Haaškog suda, a ne iz propisa RH. Dakle, za pretragu ureda, kompjutora i članova obrane bio je potreban nalog Haaškog suda, a ne hrvatskog. Takav nalog Tribunal nije izdao jer Brammertz ne može dokazati da su 'topnički dnevnici' u našem posjedu, jednostavno zato što ih mi ne posjedujemo', kazao je za Večernji list Luka Mišetić, branitelj generala Ante Gotovine

Mišetić je kazao da je haški tužitelj Serge Brammertz 'vršeći politički pritisak na Vladu RH, ilegalno zaobišao haaško sudsko vijeće, kako bi nasiljem dobio ono što ne može dobiti zakonski'. Ističe da topnički dnevnici uopće nisu bitni jer 'svi znaju da ih Hrvatska ne posjeduje'. Mišetić kaže da, kada bi ih imali, Gotovinina bi ih obrana objeručke iskoristila.


Prije 12 godina Republika Hrvatska uspjela je pobijediti u slučaju tzv. Šuškove subpoene. U toj presudi žalbeno vijeće Haaškog tribunala naredilo je da zemlje bivše Jugoslavije moraju dopustiti tužiteljstvu i obrani da prikupljaju dokaze na terenu, a da ih potom ne moraju predati službenim organima tih zemalja. Dakle, Vlada RH nije u pravu kada tvrdi da je RH 'vlasnik' dokumenata. Sigurno ne bi nikome u Vladi ili DORH-u palo na pamet optuživati istražitelje haaškog tužiteljstva zato što su došli u posjed cijelog niza dokumenata mimo Vlade RH, uključujući famozni Brijunski transkript te službeni dnevnik Mate Laušića. Smatram da je ironično da je ministar Ivan Šimonović najzaslužniji što se tada uspjelo srušiti 'Šuškovu subpoenu' a danas krši presudu koju je sam izborio', pojašnjava Mišetić.

Prije početka suđenja generalima Brammertzova prethodnica Carla del Ponte ponavljala je da ima sve potrebne dokumente. Mišetić kaže da su topnički dnevnici Brammertzu važni 'jer želi stvoriti alibi za neuspjeh optužnice': 'Duboko sam uvjeren da Brammertz ne želi da se pronađu famozni dnevnici, a sve dokumente i planove iz Oluje koji su mu dostavljeni ne prihvaća zato što želi nakon presude reći da je bio spriječen da dokaže 'krivnju' Gotovine jer, eto, ključni dokazi su skriveni ili uništeni. Šokira, pak, što su određeni krugovi u RH sada spremni, samo da se deblokiraju pregovori s EU, prihvatiti tu tezu da su Gotovina i obrana osobno uništili ili skrili dokumente. Zamislite pod kolikim je Vlada RH pritiskom kada hrvatski general mora tražiti i dobiti zaštitu Haaškog suda od institucija zemlje koju je oslobodio.'

Istaknuo je da će se u ponedjeljak generali Gotovina i Markač pojaviti u sudnici Haaškog suda jer ih je odluka Sudskog vijeća kojom stopiraju istragu topničkih dnevnika zadovoljila.