GENERAL PETAR STIPETIĆ:

'Topnički dnevnici ne vode se u ratu već u miru'

13.12.2009 u 10:22

Bionic
Reading

'Nikakvi posebni topnički dnevnici, osim onih na vježbama i gađanjima u miru, ne vode se u ratu, jer u ratu nema tolike brige za amortizaciju i servisiranje oružja kao u miru. Nema vojske koja bi to drukčije radila, tako su radile i tako rade i danas sve vojske svijeta. To je jedini način na koji se vode topnički dnevnici', kazao je za Novi list general Petar Stipetić

Što se tiče samih dokumenata, za koje postoji sve manje šansi da budu nađeni, u njima teško da se mogu nalaziti podaci koji bi bili presudni u postupku protiv trojice generala, pa čak i za utvrđivanje teze o neselektivnom granatiranju Knina. S tim se slaže i bivši načelnik Glavnog stožera Petar Stipetić.

Kako objašnjava Stipetić, razlozi zašto se u nestalim topničkim dnevnicima ništa posebno novog ne može otkriti kriju se u načinu sačinjavanja vojne dokumentacije koju je HV baštinila od bivše JNA.

Sama vojna operacija priprema se glavnom zapoviješću, u kojoj se u točkama razrađuje djelovanje rodova vojske. Djelovanje topništva tako se obrađuje u posebnoj točki zapovijedi, u kojoj se s najviše razine nalaže formiranje pojedinih topničkih grupa, navode jedinica koje te grupe podržavaju i pravci napada na kojima se kreću.

Možda najvažniji dio koji bi trebao stajati u glavnoj zapovijedi je procjena potrebnog utroška streljiva, s borbenim kompletom kao jedinicom. Na temelju takve zapovijedi, zapovjednik roda topništva stručno razrađuje vlastitu zapovijed i formira konkretne topničke grupe, kojima pridaje pojedine jedinice koje treba artiljerijski podržavati. Uz to se radi i plan djelovanja u kojem se – u pravilu, ali ne uvijek – navode i planirani ciljevi.

'To je prva operativna zapovijed. Međutim, u akciji na terenu stvari se često mijenjaju. Topnički izvidnici kreću se prvim borbenim ešalonom i navode vatru, pa se topničke mete sele. Vatra se mijenja prema otkrivanju novih prijetnji', objašnjava Stipetić.

Prema iskustvu umirovljenog generala, u dokumentaciji na kojoj Haag inzistira ne može se naći ništa posebno, a pitanje je i postoji li ta dokumentacija, odnosno je li uništena, je li ikad sačinjena i ako je sačinjena, zašto nije na vrijeme vraćena MORH-u.

Ratne okolnosti, dodaje bivši načelnik Glavnog stožera, bile su takve da vojska novostvorene države nije precizno vodila dokumentaciju kakva se bilježi u mirnodopskom razdoblju.

'Naprosto nema smisla inzistirati na tim topničkim dnevnicima. Sud, međutim, inzistira na njima, ne bi li dokazao prekomjernu ili neselektivnu upotrebu topništva, kao dio zajedničkog cilja u zločinačkom pothvatu. Zbog toga, ali i zbog osoba koje ih nisu vratile, moji suborci i ja danas smo izloženi neugodnostima', zaključio je Stipetić.